Kuchnia grecka wchłonęła wszystkie tradycje kuchni śródziemnomorskiej: wykorzystuje świeże warzywa, zioła, oliwę z oliwek i owoce morza. Tydzień grecki w sklepach pozwala nam zapoznać się z najsłynniejszymi produktami z tego kraju.
Metody gotowania, które preferują Grecy, sprawiają, że jedzenie jest zdrowe. A kuchnia grecka ma swoje tajemnice, dzięki którym proste, nieskomplikowane potrawy mają szczególny smak.
Pierwszy sekret narodowej kuchni Grecji tkwi w zestawie ziół i przypraw. Czosnek, cebula, liść laurowy, oregano, tymianek, bazylia, koperek, mięta, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki – to tylko niektóre z popularnych przypraw używanych w kuchni greckiej.
Drugi sekret to warzywa i rośliny strączkowe nagrzane greckim słońcem: pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa, ciecierzyca.
Trzecim jest częste stosowanie w potrawach serów z mleka owczego i koziego: feta, manuri, halloumi, kefalotiri, kaseri i inne.
Odwiedzając sklep, w którym trwa tydzień grecki, zwróć uwagę na oliwki i oliwę. Najpopularniejsze odmiany oliwek to Konservolia, Kalamon i Chalkidiki. Najlepiej kupować te oliwki, które są pakowane w metalowe pudełka lub pakowane próżniowo. Extra Virgin Olive Oil to grecka oliwa z oliwek o przyjemnym smaku i lekko zielonkawym zabarwieniu. Im niższa kwasowość, tym lepszy produkt.
Do przygotowywania sałatek, marynat, zimnych przystawek najlepiej nadaje się nierafinowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. To najlepszej jakości oliwa z oliwek, z pierwszej zimnej (w temperaturze nieprzekraczającej 27 stopni) ekstrakcji. Oliwki są lekko tłoczone w celu uzyskania najwyższej jakości oliwy.
Co więcej, ekstrakcja odbywa się wyłącznie mechanicznie, bez chemii. Oliwa z oliwek Extra Virgin zawiera 80% użytecznych substancji, zwykle ma ciemnozielony, mętny kolor i silny zapach oliwek. Nie zawiera rafinowanych olejów i minimalną ilość tłuszczów nasyconych i jest w 100% naturalna.
Do smażenia i gotowania gorących potraw możesz wybrać olej rafinowany drugiego tłoczenia, który zwykle jest oznaczony jako Pomace Olive Oil. Oliwa jest wytwarzana z wytłoczyn pozostałych po produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i jest mieszana z niewielką ilością oliwy z pierwszego tłoczenia w celu przywrócenia koloru i smaku. Niezaprzeczalną zaletą jest jej niska cena, a także neutralny smak i długi termin przydatności do spożycia.
Tydzień grecki to także okazja do nabycia wyjątkowych win z tego regionu europy. Najlepsze są białe wina Kehri i Retsina. W każdej kropli tego napoju można poczuć smak morza i zapach sosnowego lasu, powodem tego wyjątkowego smaku są jego składniki. Fanom sambuca i innych słodkawych mocnych trunków spodoba się ouzo - wódka anyżowa w pięknej butelce. Słynna Metaxa to najlepszy prezent dla koneserów brandy.
Grecki ser można kupić w każdym sklepie, który organizuje grecki tydzień. Większość serów feta jest przygotowywana według klasycznej receptury, dzięki czemu zachowują ten niepowtarzalny smak, którego nie sposób pomylić z niczym innym. Na pewno przypadnie wam do gustu popularny ser, Graviera, z nutami owoców. Pikantne „Kefalothiri” z mleka owczego szczególnie wskazane jako przystawka do alkoholu.
Równie przydatnym nabytkiem będą bardzo popularne w kuchni greckiej zestawy przypraw: bazylia, oregano, mięta, tymianek, które swoim aromatem za każdym razem będą przypominać o niezapomnianych greckich wakacjach.
Grecki miód jest bardzo smaczny i aromatyczny. Najlepszy miód pozyskiwany jest z pasiek Krety, Rodos i Thassos. Baklava to nasączony miodem placek z ciasta francuskiego posypany cynamonem i posiekanymi orzechami. Grecka baklava zaś cechuje się tym, że ma 33 warstwy, zgodnie z wiekiem Chrystusa.
Prawdziwy ser Feta, wytwarzany z mleka owczego i koziego jest gęsty, kruchy o czysto białym kolorze. Ma mleczny smak z lekką kwaskowatością. „Graviera” ma twardą, ale plastyczną konsystencję z drobnymi dziurkami i lekko słodki smak z nutą owoców. Tradycyjnym twardym greckim serem jest Kefalotiri. Ma przyjemny smak z dobrze wyczuwalną nutą owczego mleka i lekko pikantnym posmakiem. Kolor może wahać się od białego do żółtego.
Innym produktem, który możemy spotkać na tygodniu greckim, jest Kozinaki - ten smakołyk zawiera wiele witamin, ponieważ jest przygotowywany z pistacji, orzeszków ziemnych, nasion sezamu, migdałów i syropu miodowego.
Śledź gazetki promocyjne oraz sprawdzaj strony internetowe sklepów. Tam znajdziesz wszelkie informacje dotyczące tego, kiedy organizowany jest tydzień grecki.