Zamknij

Tydzień grecki w sklepie. W jakie produkty warto zainwestować?

Artykuł sponsorowany + 12:17, 24.03.2023 Aktualizacja: 12:17, 24.03.2023

Kuchnia grecka wchłonęła wszystkie tradycje kuchni śródziemnomorskiej: wykorzystuje świeże warzywa, zioła, oliwę z oliwek i owoce morza. Tydzień grecki w sklepach pozwala nam zapoznać się z najsłynniejszymi produktami z tego kraju.

Kuchnia grecka - co warto wiedzieć?

Metody gotowania, które preferują Grecy, sprawiają, że jedzenie jest zdrowe. A kuchnia grecka ma swoje tajemnice, dzięki którym proste, nieskomplikowane potrawy mają szczególny smak. 

Pierwszy sekret narodowej kuchni Grecji tkwi w zestawie ziół i przypraw. Czosnek, cebula, liść laurowy, oregano, tymianek, bazylia, koperek, mięta, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki – to tylko niektóre z popularnych przypraw używanych w kuchni greckiej.  

Drugi sekret to warzywa i rośliny strączkowe nagrzane greckim słońcem: pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa, ciecierzyca. 

Trzecim jest częste stosowanie w potrawach serów z mleka owczego i koziego: feta, manuri, halloumi, kefalotiri, kaseri i inne.

Tydzień grecki - czy warto skorzystać z oferty?

Odwiedzając sklep, w którym trwa tydzień grecki, zwróć uwagę na oliwki i oliwę. Najpopularniejsze odmiany oliwek to Konservolia, Kalamon i Chalkidiki. Najlepiej kupować te oliwki, które są pakowane w metalowe pudełka lub pakowane próżniowo. Extra Virgin Olive Oil to grecka oliwa z oliwek o przyjemnym smaku i lekko zielonkawym zabarwieniu. Im niższa kwasowość, tym lepszy produkt.

Do przygotowywania sałatek, marynat, zimnych przystawek najlepiej nadaje się nierafinowana oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. To najlepszej jakości oliwa z oliwek, z pierwszej zimnej (w temperaturze nieprzekraczającej 27 stopni) ekstrakcji. Oliwki są lekko tłoczone w celu uzyskania najwyższej jakości oliwy. 

Co więcej, ekstrakcja odbywa się wyłącznie mechanicznie, bez chemii. Oliwa z oliwek Extra Virgin zawiera 80% użytecznych substancji, zwykle ma ciemnozielony, mętny kolor i silny zapach oliwek. Nie zawiera rafinowanych olejów i minimalną ilość tłuszczów nasyconych i jest w 100% naturalna.

Do smażenia i gotowania gorących potraw możesz wybrać olej rafinowany drugiego tłoczenia, który zwykle jest oznaczony jako Pomace Olive Oil. Oliwa jest wytwarzana z wytłoczyn pozostałych po produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i jest mieszana z niewielką ilością oliwy z pierwszego tłoczenia w celu przywrócenia koloru i smaku. Niezaprzeczalną zaletą jest jej niska cena, a także neutralny smak i długi termin przydatności do spożycia.

Tydzień grecki to także okazja do nabycia wyjątkowych win z tego regionu europy. Najlepsze są białe wina Kehri i Retsina. W każdej kropli tego napoju można poczuć smak morza i zapach sosnowego lasu, powodem tego wyjątkowego smaku są jego składniki. Fanom sambuca i innych słodkawych mocnych trunków spodoba się ouzo - wódka anyżowa w pięknej butelce. Słynna Metaxa to najlepszy prezent dla koneserów brandy.

W jakie greckie przysmaki warto zainwestować?

Grecki ser można kupić w każdym sklepie, który organizuje grecki tydzień. Większość serów feta jest przygotowywana według klasycznej receptury, dzięki czemu zachowują ten niepowtarzalny smak, którego nie sposób pomylić z niczym innym. Na pewno przypadnie wam do gustu popularny ser, Graviera, z nutami owoców. Pikantne „Kefalothiri” z mleka owczego szczególnie wskazane jako przystawka do alkoholu.

Równie przydatnym nabytkiem będą bardzo popularne w kuchni greckiej zestawy przypraw: bazylia, oregano, mięta, tymianek, które swoim aromatem za każdym razem będą przypominać o niezapomnianych greckich wakacjach. 

Grecki miód jest bardzo smaczny i aromatyczny. Najlepszy miód pozyskiwany jest z pasiek Krety, Rodos i Thassos. Baklava to nasączony miodem placek z ciasta francuskiego posypany cynamonem i posiekanymi orzechami. Grecka baklava zaś cechuje się tym, że ma 33 warstwy, zgodnie z wiekiem Chrystusa.

Prawdziwy ser Feta, wytwarzany z mleka owczego i koziego jest gęsty, kruchy o czysto białym kolorze. Ma mleczny smak z lekką kwaskowatością. „Graviera” ma twardą, ale plastyczną konsystencję z drobnymi dziurkami i lekko słodki smak z nutą owoców. Tradycyjnym twardym greckim serem jest Kefalotiri. Ma przyjemny smak z dobrze wyczuwalną nutą owczego mleka i lekko pikantnym posmakiem. Kolor może wahać się od białego do żółtego.

Innym produktem, który możemy spotkać na tygodniu greckim, jest Kozinaki - ten smakołyk zawiera wiele witamin, ponieważ jest przygotowywany z pistacji, orzeszków ziemnych, nasion sezamu, migdałów i syropu miodowego.

Jak mogę dowiedzieć się, kiedy odbędzie się tydzień grecki?

Śledź gazetki promocyjne oraz sprawdzaj strony internetowe sklepów. Tam znajdziesz wszelkie informacje dotyczące tego, kiedy organizowany jest tydzień grecki.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%