Zamknij

Jak sprawdzić, czego brakuje w organizmie?

Artykuł sponsorowany + 10:52, 28.02.2023 Aktualizacja: 10:52, 28.02.2023

Nasza codzienna kondycja, samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie zależą w dużej mierze od obecności w naszym organizmie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Objawy niedoborów wszelkiego rodzaju elektrolitów mogą być różne i mieć różne nasilenie, ale nigdy nie powinny się ich ignorować. Jak objawia się niedobór składników odżywczych? I jak sprawdzić, czego brakuje w naszym organizmie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule.

Niedobory witamin i składników mineralnych – objawy

Przede wszystkim warto wiedzieć, jak wyglądają objawy niedoboru wapnia, magnezu, potasu, sodu i innych makro- oraz mikroskładników. Mając tę wiedzę, łatwiej jest stwierdzić, kiedy należy skonsultować się z lekarzem lub sprawdzić poziom konkretnych witamin i składników mineralnych.

Najczęściej występujące objawy świadczące o niedoborach witamin i składników mineralnych, to:

  • skurcze i drżenie mięśni – objawy takie mogą dotyczyć zarówno mięśni kończyn, jak i mięśni znajdujących się w obrębie twarzy;
  • zaburzenia rytmu serca – arytmia serca może mieć różne nasilenie, może jej towarzyszyć ucisk w klatce piersiowej;
  • uczucie zmęczenia i wyczerpania;
  • anemia – razem ze wszystkimi jej objawami (tachykardia, bóle i zawroty głowy, trudności z koncentracją, mniejsza wydolność fizyczna);
  • osłabienie włosów i paznokci.

Pod linkiem możesz sprawdzić, w jaki sposób objawia się niedobór magnezu: https://magnefar.pl/porady-objawy-niedoboru-magnezu-magnefar-pl/.

Jak sprawdzić poziom wapnia, potasu czy magnezu?

Nawet mimo występowania objawów sugerujących konkretne niedobory nie należy z góry zakładać, że organizm potrzebuje więcej magnezu czy potasu. Pamiętajmy bowiem, że nadwyżki składników mineralnych również nie są pożądane. Dlatego w takich okolicznościach najlepiej udać się do lekarza lub sprawdzić poziom składników mineralnych. Poziom witamin i składników mineralnych w organizmie można zbadać poprzez badanie laboratoryjne, które polega na pobraniu krwi i jej analizie.

Gdzie występuje magnez w produktach spożywczych?

Magnez jest istotnym składnikiem mineralnym i odgrywa znacząca rolę w ludzkim organizmie. Z tego powodu należy zapobiegać ewentualnym niedoborom, a najłatwiej jest to zrobić, stosując zdrową, zbilansowaną dietę, bogatą w produkty, w których znajduje się magnez.

W jakich produktach spożywczych jest magnez? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na:

  • ryby i owoce morza;
  • mięso wieprzowe i wołowe, ale także drobiowe;
  • sery żółte i twarogowe oraz mleko;
  • ryż brązowy, kaszę gryczaną i jęczmienną, płatki owsiane i kukurydziane;
  • warzywa (marchew, pietruszka, brokuł, fasola);
  • orzechy i pestki dyni;
  • owoce (banany i pomarańcza).

Więcej informacji na temat tego, w czym jest magnez, znajdziesz tutaj: https://magnefar.pl/porady-w-czym-jest-magnez/.

W jakich produktach spożywczych występuje magnez – suplementacja

Zdarza się, że mimo stosowania zdrowej i zróżnicowanej diety poziom magnezu i tak jest zbyt mały. Jeżeli magnez w jedzeniu nie spełnia odpowiedniego zapotrzebowania, możliwe jest skorzystanie z suplementacji. Suplementem diety, który wzbogaca organizm w magnez (a także potas, witaminę D i witaminy B1 i B6), jest Magnefar B6 SKURCZ.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat suplementów diety Magnefar, odwiedź stronę https://magnefar.pl/porady-magnez-czym-jest-magnefar-pl.

 

 

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje na temat stosowania produktu leczniczego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie przyjmowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

(Artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%