Należy dokładnie podkreślić to, że menopauza nie jest żadną chorobą, ponieważ to zwykły stan fizjologiczny, który następuje w życiu każdej kobiety. Warto więc w tym okresie zmienić swoją dietę i wprowadzić więcej produktów bogatych w witaminy z grupy B, witaminę K, fitoestrogeny, magnez, selen, wapń i tryptofan.
Jedzenie dostarcza nam niezbędnych substancji odżywczych, które w obecnych czasach mają bardzo podobne działanie nawet do nowoczesnych środków farmakologicznych i nie wywołują żadnych skutków ubocznych. Diety stosowane były jako lekarstwo już nawet w czasach starożytnych i w ostatnich latach coraz więcej osób docenia ich cudowne właściwości.Kiedy kobieta włączy do swojej diety produkty, które będą działać leczniczo, to będzie w stanie zapobiegać i łagodzić wiele dolegliwości, takich jak bezsenność, uderzenia gorąca czy drażliwości. Ponadto odpowiednio skomponowane pożywienie pozwala zmniejszyć ryzyko występowania chorób, które pojawiają się w okresie menopauzy, takich jak nowotwory, osteoporoza, choroby serca czy układu krążenia.
Sposób odżywiania kobiety podczas menopauzy musi być indywidualnie dopasowany do masy ciała, wzrostu i wieku. W ten sposób można będzie za pomocą jedzenia dostarczyć niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniej energii na cały dzień. Dieta powinna być również lekka, aby nie powodować nadmiernej masy ciała, ponieważ może to doprowadzić do większego ryzyka występowania chorób związanych z otyłością, a także nowotworów.Bardzo ważne jest, aby w okresie menopauzy kobiety spożywały produkty bogate w fitoestrogeny, czyli naturalnych związków chemicznych, które występują w roślinach i są budową i funkcją podobne do żeńskich hormonów płciowych tak zwanych estrogenów. Należy także zwrócić uwagę na przyjmowanie dużej ilości związków o charakterze przeciwzapalnym i ograniczeniem produktów, które dostarczają substancji prozapalnych.
Żeby dostarczyć sobie wraz z dietą fitoestrogenów, kobiety w okresie menopauzy powinny spożywać soję i jej przetwory, czyli tofu lub mąka sojową albo siemię lniane. Występują one również w sezamie, czosnku, pistacjach, brokułach i suszonych morelach, ale już w mniejszych ilościach.Jeżeli chodzi o witaminy B6, to można je dostarczyć podczas spożywania kasz, razowego pieczywa, płatków owsianych, orzechów włoskich czy szpinaku. Magnez znajdziemy w gorzkiej czekoladzie, pestkach dyni, strączkach czy orzechach. Selen można spożywać wraz z żółtkami jaj lub orzechami brazylijskimi. Natomiast tryptofan występuje w pestkach słonecznika i dyni, siemieniu lnianym czy migdałach. Na problemy z bezsennością pomaga spożycie kiwi, które zawiera dużą zawartość serotoniny.Kobieta podczas menopauzy może spożywać na śniadanie owsiankę bogatą fitoestrogeny. Na drugie śniadanie śledzie w oleju lnianym, a na obiad na przykład spaghetti tofunesse. Na kolację można przygotować kanapki ze śródziemnomorskim twarożkiem, który jest niezwykle bogaty w fitoestrogeny. Do diety można również włączyć suplementy, ale w takiej sytuacji na początek warto skonsultować się z lekarzem.