Żeby napić się gorącej czekolady o aksamitnej konsystencji, wcale nie musisz udawać się do pijalni czekolady. Pyszny napój możesz zrobić samodzielnie w domu - podpowiadamy jak!
Czekoladę do picia można przygotować w wielu wariantach, jednak w każdym przypadku punkt wyjścia stanowią trzy podstawowe składniki: mleko, śmietanka kremówka i oczywiście czekolada. Na przygotowanie dwóch porcji napoju będziesz potrzebować ich w następującej ilości:
Wybór rodzaju czekolady zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Wielbiciele wyrazistego kakaowego smaku powinni wybrać produkt o wysokiej zawartości kakao, np. czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel lub nawet czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel. Zwolennicy słodszych rozwiązań mogą sięgnąć po czekoladę mleczną lub czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by połączyć po jednej tabliczce dwóch rodzajów czekolady. Zachęcamy do smakowych eksperymentów!
Przygotowanie napoju zacznij od podgrzania w rondelku mleka i śmietanki. Gdy mieszanka się zagotuje, zdejmij ją z ognia. Po chwili dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Całość mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dobrze połączy z pozostałymi składnikami, tworząc gładką, aksamitną masę.
Więcej szczegółowych porad, które pozwolą Ci przygotować napój o idealnej konsystencji znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/.
Już podstawowa wersja czekoladowego napoju jest wyjątkowym smakołykiem. Jednak możesz uczynić ją jeszcze bardziej wyjątkową, urozmaicając ją odpowiednimi dodatkami. Oto garść inspiracji:
Napój z wybranym przez siebie dodatkiem udekoruj gałką lodów lub kleksem bitej śmietany oraz oprósz czekoladowymi wiórkami. Podawaj jeszcze gorący. Smacznego!