Zamknij

Aksamitna i kremowa gorąca czekolada - przepis

artykuł sponsorowany + 16:52, 18.08.2020 Aktualizacja: 16:52, 18.08.2020

Żeby napić się gorącej czekolady o aksamitnej konsystencji, wcale nie musisz udawać się do pijalni czekolady. Pyszny napój możesz zrobić samodzielnie w domu - podpowiadamy jak!

Czekoladowa baza

Czekoladę do picia można przygotować w wielu wariantach, jednak w każdym przypadku punkt wyjścia stanowią trzy podstawowe składniki: mleko, śmietanka kremówka i oczywiście czekolada. Na przygotowanie dwóch porcji napoju będziesz potrzebować ich w następującej ilości:

  • 1 szklanka mleka,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 200 g czekolady.

Wybór rodzaju czekolady zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Wielbiciele wyrazistego kakaowego smaku powinni wybrać produkt o wysokiej zawartości kakao, np. czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel lub nawet czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel. Zwolennicy słodszych rozwiązań mogą sięgnąć po czekoladę mleczną lub czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by połączyć po jednej tabliczce dwóch rodzajów czekolady. Zachęcamy do smakowych eksperymentów!

Przygotowanie napoju zacznij od podgrzania w rondelku mleka i śmietanki. Gdy mieszanka się zagotuje, zdejmij ją z ognia. Po chwili dodaj do niej rozdrobnioną czekoladę. Całość mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dobrze połączy z pozostałymi składnikami, tworząc gładką, aksamitną masę.

Więcej szczegółowych porad, które pozwolą Ci przygotować napój o idealnej konsystencji znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/.

Dodatki wieńczą dzieło

Już podstawowa wersja czekoladowego napoju jest wyjątkowym smakołykiem. Jednak możesz uczynić ją jeszcze bardziej wyjątkową, urozmaicając ją odpowiednimi dodatkami. Oto garść inspiracji:

  • Szczypta cynamonu lub wanilii – to sprawdzone dodatki, które doskonale komponują się z kakaowym smakiem.
  • Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz spróbować gorącej czekolady z dodatkiem… kakao. Wybierz produkt dobrej jakości, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel i ciesz się wyjątkowym efektem.
  • A może wolisz postawić na kontrast? Przełam słodycz czekolady, dodając do napoju szczyptę soli lub odrobinę chili.

Napój z wybranym przez siebie dodatkiem udekoruj gałką lodów lub kleksem bitej śmietany oraz oprósz czekoladowymi wiórkami. Podawaj jeszcze gorący. Smacznego!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%