[FOTORELACJANOWA]12036[/FOTORELACJANOWA]
W roku szkolnym 2024/2025 realizowany będzie kolejny projekt (2024-1-PL01-KA121-VET-000208968) w ramach Akredytacji w sektorze Kształcenie i Szkolenie Zawodowe programu Erasmus+. Tym razem 3-tygodniowe staże zawodowe dla techników rolników, agrotroników, żywieniowców i mechanizatorów, 2-tygodniowa mobilność grupowa dla techników weterynarii i szkolenie dla nauczycieli - job shadowing, odbędzie się we Włoszech, w miejscowości Bolonia. Wyjazd planowany jest na czerwiec 2025 r., a dofinansowanie na realizację projektu wynosi 67 247 euro.
O tym, jak bardzo szkoła angażuje się w międzynarodowe projekty mogą świadczyć zorganizowane w październiku i listopadzie wydarzenia promujące Projekty Erasmus+, eTwinning, w których obecnie uczestniczy oraz Programu AFS, Programy Międzykulturowe Polska, którego uczestnicy byli gośćmi szkoły.
W ramach Dni Erasmusa zorganizowano w szkole szereg wydarzeń, które promowały „włoski” projekt. Społeczność szkoły z radością celebrowała Dzień Makaronu i Pizzy. Odbyły się warsztaty szkoleniowo-kulinarne prowadzone przez nauczycieli przedmiotów żywieniowych z pomocą gości specjalnych z Włoch, Belgii, Japonii i Gwatemali, uczestników programu AFS. Temat warsztatów brzmiał: „Jak przygotować oryginalną włoską pizzę?”. Finałem tego przedsięwzięcia była degustacja pizzy przez społeczność szkoły.
Następnie odbyły się zajęcia międzykulturowe. Goście przedstawili prezentacje, a młodzież z zainteresowaniem słuchała o różnicach kulturach w tak odmiennych krajach jak Japonia, Gwatemala, Włochy czy Belgia.
Inne punkty programu to: wystawa Erasmusa, stoisko kulinarne prezentujące różne rodzaje makaronów, książki kulinarne z przepisami kuchni włoskiej, przybory kuchenne do przygotowania makaronów i pizzy oraz trening poprawnej wymowy nazw makaronów w języku włoskim. Na koniec odbyły się zajęcia plenerowe w pięknej jesiennej aurze, a w nich: wspólna zabawa, taniec grupowy do muzyki włoskiej i mecz piłkarski (Polska - Reszta świata), promujący sport i aktywność fizyczną.
Kolejnym interesującym wydarzeniem były warsztaty plastyczne, które promowały międzynarodowy projekt „On My Plate” z programu eTwinning, w którym nasza szkoła bierze udział. Celem tego projektu jest promowanie zdrowego stylu życia oraz rozwijanie kompetencji społecznych, językowych i efektywnej współpracy z innymi zagranicznymi szkołami.
Szkoła w Rzemieniu jest otwarta na Europę, uczestnictwo w projektach otwiera wiele drzwi i wyposaża naszą społeczność szkolną w nowe doświadczenia, wiedzę i umiejętności.