Zamknij

Właściwości miodu manuka

artykuł sponsorowany + 12:44, 17.02.2021 Aktualizacja: 15:01, 19.02.2021

Miody to naturalne źródło substancji odżywczych i antybakteryjnych. Spożywanie miodu to dobrodziejstwo dla organizmu. Te produkty wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe. Obniżają ciśnienie krwi, poprawiają pracę układu immunologicznego. To tylko niektóre właściwości miodów.

Najpopularniejsze i znane wszystkim rodzaje miodu to: miód gryczany, lipowy, rzepakowy, wielokwiatowy, wrzosowy, ale są też mniej znane rodzaje miodu, np. miód manuka. To prawdziwy hit wśród naturalnych produktów posiadających działanie prozdrowotne. Posiada specyficzny, intensywny smak i ciemny kolor. 

Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne

Miód manuka znajdujący się w ofercie sklepu bee.pl jest pozyskiwany z nektaru krzewu manuka pochodzącego z Nowej Zelandii i południowo–wschodniej Australii. Posiada właściwości przeciwzapalne, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn, owrzodzeń, redukuje stany zapalne. Pomaga w leczeniu zapalenia gardła, zatok, dziąseł. 

Leczy dolegliwości układu pokarmowego

Pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego. Sprawdza się w leczeniu nadkwasoty, wrzodów żołądka, refluksu. Jest pomocny w powstrzymywaniu biegunki, leczy stany zapalne w jamie ustnej oraz bakteryjne zakażenia przewodu pokarmowego. 

Pomaga w zaburzeniach układu nerwowego, w chorobach układu krążenia, obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, poprawia ogólną odporność organizmu. Jest pomocny także w chorobach układu moczowego. 

Jest stosowany w kosmetyce

Miód manuka stosowany jest w kosmetyce. Stanowi dodatek do kosmetyków – kremów, maseczek, toników, szamponów. Można go też stosować bezpośrednio na skórę. Maseczka z miodu manuka usuwa martwe komórki naskórka i stymuluje produkcję włókien kolagenowych. 

Jest kaloryczny

Charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dlatego przy nadmiernym spożywaniu może doprowadzić do powstania nadwagi. Spożycie tego miodu szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego osoby cierpiące na cukrzycę powinny skonsultować spożywanie tego miodu z lekarzem. Miodu manuka nie powinno się podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Nie powinny spożywać go też osoby z alergią. 

Miód manuka nie należy do najtańszych produktów spożywczych, to wydatek od kilkudziesięciu do ponad dwustu złotych. Dlatego decydując się na zakup tego miodu, trzeba uważać na podróbki, ponieważ nieuczciwi sprzedawcy często chcą nielegalnie zarobić pieniądze. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%