Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, a słońce codziennie przypomina nam, że wiosna zbliża się wielkimi krokami. To oznacza tylko tyle, że jesteśmy coraz bliżej sezonu grillowego, na który czekają chyba wszyscy Polacy. Pamiętaj jednak, że do rodzinnego grillowania na działce trzeba się odpowiednio przygotować – w artykule odpowiadamy na pytanie, czy lepszy będzie brykiet czy węgiel na grilla?
Powiedzieć, że Polacy uwielbiają robić grilla, to jak nic nie powiedzieć. W naszym kraju grillowanie jest długoletnią – inna sprawa, że nie do końca zdrową – tradycją. Przez dziesięciolecia przyzwyczailiśmy się do tego, że grilla rozpalamy za pomocą węgla drzewnego i w wielu garażach, szopach czy altanach można było znaleźć worki z węglem na grilla. Pamiętajmy jednak o tym, że produkty, których można użyć jako rozpałki do wspólnego biesiadowania, są ściśle podyktowane przez normy Unii Europejskiej.
O tym, czego możemy użyć do rozpalania grilla, informuje nas norma PN-EN1860-1:2005. Zgodnie z jej treścią grill powinien być rozpalany za pomocą drzewnego węgla na grilla lub brykietu. Nie można używać między innymi papieru, który, ze względu na folię drukarską, mógłby powodować zatrucie.
Skoro musimy ograniczyć się do tych dwóch rozwiązań, powinniśmy odpowiedzieć na pytania: co będzie lepsze? Nie da się jednak jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie – zarówno brykiet, jak i węgiel na grilla mają wielu zwolenników.
Największą zaletą brykietu jest fakt, że znacznie dłużej trzyma ciepło, nawet do kilku godzin, dlatego nad grillem nie trzeba nieustannie stać i dokładać rozpałki. Ze względu na równomierny kształt brykietu, łatwiejsze jest równe rozłożenie go na ruszcie i utrzymanie na nim tej samej temperatury. Nie możemy też zapomnieć o tym, że brykiet wolniej się rozpala, co dla jednych może być wadą, a dla innych – na przykład zwolenników grillowania low&slow – zaletą.
Brykiet jest także tańszy niż węgiel. Jednak tu jego zalety się kończą. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że brykiet produkuje dużo popiołu, a kiepskiej i średniej jakości brykiet ma w składzie chemiczne dodatki, które podczas palenia ulatniają się do jedzenia.
Największą wadą węgla na grilla jest fakt, że szybko się spala. Z tego powodu często trzeba dokładać węgiel do grilla. Z uwagi na nieregularny kształt węgla drzewnego trudniejsze jest też utrzymanie równomiernej temperatury. Mniej korzystna jest też cena – wyższa niż w przypadku brykietu.
Węgiel ma jednak swoje zalety. Szybko się rozpala, co może być dużym atutem, gdy chcemy szybko przygotować palenisko. No i jest bardziej naturalny. Większość produktów, takich jak Wood Stocks węgiel na grilla, posiada całkowicie naturalny skład, więc nie tylko nie mają tak negatywnego wpływu na zdrowie jak brykiet, ale także nie powodują sztucznego, chemicznego posmaku mięsa i warzyw.
Zastanawiasz się, ile kosztują worki z węglem na grilla, a ile z brykietem? Ceny oczywiście zależą w dużej mierze od producenta i jakości produktu, ale generalnie 2,5-kilogramowy worek brykietu kupimy za mniej niż 10 zł. Cena worka z dobrej jakości węglem o takiej wadze wynosi najczęściej od 10 do 15 zł.
Jeżeli chcesz dobrze przygotować się na sezon grillowy, możesz kupić całą paletę węgla. Ile worków węgla grillowego jest na palecie? To zależy od jej pojemności – na palecie 260 kg znajdziemy aż 130 worków 2-kilogramowych, natomiast paleta 180 kg pomieści 72 worki. W obu przypadkach odniesiesz duże korzyści finansowe, ponieważ paleta 260 kg kosztuje ok. 600 zł, natomiast 180 kg – ok. 450 zł.
Najlepszym miejscem do kupowania brykietu lub węgla jest doświadczona hurtownia węgla na grilla, taka jak magazyndrewna.pl. Korzystając z oferty takich firm, masz praktycznie pewność, że dostaniesz najlepsze jakościowo produkty, których często brakuje w sklepach osiedlowych i na stacjach benzynowych.