Piwnica to bardzo cenna przestrzeń, którą można funkcjonalnie zagospodarować. Jednak piwnica bardzo często wcześniej czy później staje się składowiskiem rzeczy, na które nie ma miejsca w domu. Wynosimy do niej stare meble, ubrania, książki, słoiki, butelki, nieużywane narzędzia. W piwnicy lądują różne przedmioty, które już nie nadają się do użytku, ale szkoda je wyrzucić.
Nigdy nie utrzymamy porządku w piwnicy, jeśli nie dokonamy dokładnej selekcji znajdujących się tam przedmiotów. Przede wszystkim trzeba się pozbyć wszystkich niepotrzebnych, nieużywanych już przedmiotów. Trzeba też pozbyć się rzeczy uszkodzonych. One na pewno nam się nie przydadzą.
W organizacji przestrzeni w piwnicy bardzo pomagają odpowiednio dobrane meble. Najlepiej nadają się metalowe regały. Umieszczenie regałów w piwnicy powiększy przestrzeń pomieszczenia nawet tego o niewielkiej powierzchni. Wybierając regał do piwnicy np. ze sklepu e-regaly.pl należy zwrócić uwagę na rozmiary piwnicy, na udźwig regału oraz na budżet, jakim dysponujemy.
Do każdego zakamarka w piwnicy powinno się mieć swobodny dostęp. Nad bałaganem w piwnicy zapanujemy też wieszając półki z haczykami, na których powiesimy różne narzędzia. Śrubki, nakrętki i inne drobne elementy dobrze jest trzymać w pudełkach, które należy opisać.
Na rowery i inne sprzęty warto zamontować specjalne haki na ścianach lub na sufitach. Zaoszczędzimy cenną przestrzeń w piwnicy.
Przynajmniej raz w roku należy zrobić generalne porządki w piwnicy, sprawdzić, czy nie ma w niej śladów wilgoci i szkodników, odkurzyć podłogi, usunąć kurz ze ścian. Warto też umieścić w pomieszczeniu pochłaniacz wilgoci. Trzeba też zrobić selekcję przedmiotów przechowywanych w piwnicy i pozbyć się tych, które są już niepotrzebne.
Aby uniknąć powtórnego bałaganu i chaosu, trzeba zawsze odkładać wszystko na swoje miejsce. Dzięki temu skrócimy czas różnych czynności wykonywanych w piwnicy i nie będziemy tracić czasu na szukanie przedmiotów potrzebnych w danym momencie.
W piwnicy bardzo często przechowujemy przetwory. Aby wiedzieć, co znajduje się w słoikach, należy je dokładnie opisać. Jeżeli w piwnicy przechowujemy żywność, trzeba zadbać, aby w pomieszczeniu nie było zbyt ciepło. Najniższa temperatura panuje w pomieszczeniach umiejscowionych po stronie północnej. Co pewien czas należy sprawdzać stan przetworów i pozbyć się tych, które uległy zepsuciu.