Zamknij

Wędzenie w domu — jak wykorzystać proste narzędzia do produkcji wyjątkowych wędlin

art. sponsorowany + 09:03, 20.03.2023 Aktualizacja: 09:03, 20.03.2023
freepik.com freepik.com

Produkcja wędlin staje się coraz popularniejsza, gdy jakość i cena kiełbas sklepowych stają się nie do zaakceptowania. Przygotowywanie mięsa, które w kuchni polskiej króluje na stołach nie tylko do obiadu, lecz także na kanapce lub w formie przekąski, okazuje się opłacalne. Jest przy tym stosunkowo proste. Potrzebujesz jedynie kilku narzędzi kuchennych i produktów do wyrabiania kiełbas. Wyjaśniamy dzisiaj, jakie akcesoria wędzarnicze będą Ci potrzebne, a także jak je wykorzystać!

Na czym polega wędzenie?

Wędzenie to gwarancja wyjątkowego smaku nie tylko wędlin, lecz także ryb, a nawet serów i innych produktów. Jest zarazem metodą na konserwowanie produktów. Dym, jaki tworzą zrębki wędzarnicze, nadaje charakterystyczny aromat mięsu, a także zabija grzyby i bakterie. Jednocześnie prowadzi do przedłużenia trwałości wyrobów. Jako osoba początkująca musisz wiedzieć, że istnieje kilka metod wędzenia, m.in. ciepłym, zimnym, a także gorącym dymem, który powstaje przez spalanie drewna. W konsekwencji wędzenie to sposób na przetworzenie produktów spożywczych.  Sprawia, że wędliny zyskują soczysty smak oraz dymny aromat. Do tego niezbędna jest domowa wędzarnia oraz inne akcesoria wędzarnicze, które pozwolą Ci odpowiednio przygotować przetwory. Takie artykuły dostarcza dobrze zaopatrzony sklep wędliniarski.

Jakie akcesoria wędzarnicze Ci się przydadzą?

Samodzielne wędzenie to długi proces. By przygotować potrawy w wędzarni, najpierw musisz je odpowiednio przygotować. Potrzebujesz do tego różnych sprzętów m.in.:

  • maszynek do mielenia mięsa, 
  • nadziewarek, 
  • haki wędzarnicze, 
  • osłonki, 
  • nici wędliniarskie, 
  • siatki wędliniarskie.

Wymienione akcesoria wędzarnicze pomogą Ci przygotować kiełbasy lub szynki i inne wędliny do wędzenia. Nie możesz jednak zapomnieć o jeszcze jednym produkcie, bez którego Twoje wyroby nie będą miały wyjątkowego smaku i aromatu. To oczywiście zrębki wędzarnicze. Mają one odpowiednią jakość dymu i szybko się spalają, nadając przetworom odpowiedni aromat, smak, a także kolor. Powstają z wyselekcjonowanego drewna, dzięki czemu mają niską wilgotność i starczają na długo. Muszą być jednak dobrane do rodzaju wędzonych produktów. 

Własna wędzarnia, czyli od czego zacząć?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domową produkcją wędlin, możesz zastanawiać się, czy własna wędzarnia to dobry pomysł. Tak naprawdę, jeśli wiesz jak, możesz przygotować samodzielnie wędzarnie na powietrzu niskim kosztem. Trudno jednak wykorzystać ją o każdej porze roku. Dlatego znajdziesz także inne propozycje, takie jak piec wędzarniczy elektryczny, który sprawdzi się do przygotowania różnych produktów spożywczych, m.in. mięs, ryb czy serów. Na rynku popularna jest także wędzarnia do mięs opalana wiórkami do wędzenia, jak i elektryczny aparat wędzarniczy. Takie rozwiązania służą na długo i mogą być inwestycją, jeśli planujesz przygotowywać produkty regularnie. Przed wyborem koniecznie sprawdź akcesoria wędzarnicze z oferty sklepu Jelux. Marka słynie z szerokiego asortymentu i wysokiej jakości artykułów. 

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%