Zamknij

Radny z apelem do właściciela piekarni i samorządów. Chodzi o stary piec

12:34, 24.03.2021 Aktualizacja: 12:35, 24.03.2021
Skomentuj Zdjęcie poglądowe. Zdjęcie poglądowe.

Wraca temat starego pieca węglowego wykorzystywanego przez piekarnię w Chorzelowie. - Mimo zebranych podpisów (...) zarówno gminna spółdzielnia, jak i gminy Tuszów Narodowy i Mielec nie starają się pomóc mieszkańcom - mówi członek zarządu powiatu Zbigniew Działowski.

Sprawa dymiącego na czarno pieca wykorzystywanego przez piekarnię w Chorzelowie od lat budzi wiele emocji. Mieszkańcy Chorzelowa i Malinia zabiegają o wymuszenie na właścicielach piekarni wymiany pieca, który ma bagatela 65 lat i jest opalany węglem. Bezskutecznie, bo - jak przekazuje członek zarządu powiatu mieleckiego Zbigniew Działowski - piec nadal funkcjonuje i uprzykrza życie mieszkańców. 

- Mimo zebranych podpisów mieszkańców z prośbą o zamianę sposobu opalania z węglowego na gazowy, zarówno gminna spółdzielnia (będąca właścicielem piekarni - red.), jak i gminy Tuszów Narodowy i Mielec nie starają się pomóc mieszkańcom - swoim wyborcom - powiedział na ostatniej sesji Zbigniew Działowski.

Jak podkreślił, „również kontrole WIOŚ nie spowodowały zmiany decyzji o sposobie opalania pieców do wypieków pieczywa”. - Kontrola, o której zainteresowany jest informowany z dużym wyprzedzeniem, polega na sprawdzeniu dokumentów co do jakości węgla czy faktur za czyszczenie komina - powiedział.

- Czyszczenie przewodów dymowych również pozostawia wiele do życzenia. Mam nadzieję, że właściciel piekarni i gminne samorządy podejmą decyzje, które pozwolą mieszkańcom Chorzelowa i Malinia zacząć żyć w normalnych warunkach - zaapelował po raz kolejny Działowski, który w tej sprawie interweniuje już od kilku lat.

(K.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(23)

bułeczkabułeczka

32 2

muszą zmniejszyć wypiek graham na rzecz pszennego pieczywa, będzie dym biały

12:47, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AKOAKO

10 20

dlaczego tam prowadzą interesy tacy co tylko szkodzą mieszkańcom ..... a zorganizujcie protest a nie kupujcie w tej piekarnii jak wam zanieczyszcza podwórka i smród wchodzi do mieszkań ! to co moga Urzędy macie na przykładzie Malinia i segregacji ...... totalna porażka

13:23, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

boryna z rzochowa boryna z rzochowa

65 10

dawniej baby we wsi piekły chleb, nikt gazu nie miał i było dobrze, teraz wam piekarnia wadzi, a kronobylem nie ma kto się zająć

13:51, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ABEPEABEPE

59 9

Tyle lat nikomu nie szkodziło, ale chlebek chcieli by mieć ładny chrupiący 🤣

14:10, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

TegoTego

33 4

Ciekawe jaki to radny pnie pierś po ordery , ten sam od ronda ?

14:27, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Taż toTaż to

25 6

Przygłup karierowicz

14:56, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Żałośni ludzieŻałośni ludzie

28 5

Ludzie z Malinia są dziwni im to wszystko przeszkadza a sami kopca jak pierun to samo z chorzelowa dziwni ludzie żałośnie Oby piec został stary i piekł cudowny chleb od lat od dawno dymi i teraz im źle ale paca my a Jacek ekolog pewnie pierwszy co mu przeszkadza

15:09, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Oby nieOby nie

39 4

Nie wymieniajcie pieca bo on od lat piecze chleb cudowny dobry nigdzie takiego nie ma pięć był od lat i niech bedzie

15:11, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pytampytam

35 5

Piekarnia dziala zgodnie z przepisami wiec w czym problem? Panie Zbigniewie przeciez piekarnia ma jeszcze czas na wymiane piecow i to zrobi. Niestety najwiekszy smrod nie pochodzi z komina piekarni ale ludzie walcza z piekarnia..... nie patrza skad nadciaga dym

15:13, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Ktoś Ktoś

20 1

Sami przestańcie palić węglem, a przy okazji palicie inne śmieci.
Robicie segregację na śmieci palone w dzień i śmieci palone w nocy
I gumiaczek i butelka plastikowa

15:38, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

TuszówTuszów

25 4

Chlebek super,stare to stare ma swój smak.

16:30, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

CzerniakCzerniak

10 1

Podobny komin dymi nad Urzędem Gminy Czermin, widać go z daleka!

18:51, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

INNEINNE

15 1

Gminy owe mają inne stokroć ważniejsze problemy , jak uwolnić gminę od LGBT, nie pilotowanie wymiany pieca w jakiejś tam piekarence🤣

19:24, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

😎😎

2 2

Zlikwidować i gow... *%#)!& Ć

19:25, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Do oby nieDo oby nie

20 1

Masz całkowitą rację. Dodam tylko, że bułki zwykłe pieczone w tej piekarni są najlepsze. Nie takie jak z innych piekarni, które wyglądają jak dmuchane i nie można ich przekroić.

20:10, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PrecelPrecel

19 0

Tradycyjne piekarnie robią najlepszy chleb a ten z chorzelowa jest zajrbisty. Niech dynia jak melnox

20:47, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AncymonAncymon

12 0

Co za kretyn z tego chłopa. Może niech zrobi coś z krono ...

21:51, 24.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

rad-byrad-by

4 0

Proponuję piekarnię zlikwidować,a na jej miejsce założyć farmę kaczek pekińskich.Ładne stworzenia!

07:34, 25.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

janosik janosik

12 2

jeden z lepszych chlebów -niedługo ptak śpiewający nad ranem będzie mieszczuchom przeszkadzał wracać do bloków a nie kupują działeczkę pod miastem i wszystko przeszkadza

08:06, 25.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

QWERTYQWERTY

6 0

Jak komuś przeszkadza że piekarnia dymi niech nie żre chleba, jak ta piekarnia zmieni piec na gazowy ten chleb będzie nijaki - gniot jak z marketu.
Ekooszołomom przeszkadza dym z komina piekarni a w tym czasie połowa osiedla wietrzy mieszkania przy kaloryferach grzejących na cały regulator ciekawe czy ktoś pomyślał jak to wpłynęło na środowisko

20:41, 25.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

WERWER

5 1

Niech piekarnia odetnie mieszkańców od świeżego chlebusia i bułeczek na śniadanie to im rura zmięknie, społeczeństwo zaczyna beczeć jak te barany, jeden zacznie reszta też beczy, ludzie czy wy ....rwa jeszcze myślicie czy już jesteście jak te barany z zachodu, co ciekawe wystarczyło kilka lat i już zaczynamy beczeć jak to bydło z Holandii, Belgii, Francji, Niemiec - tak trzymajcie jeszcze rok dwa będziecie kupować bułeczki ekologicznie pompowane z marketu. Następni po piekarzach będą ci co mają wędzenie wędlin i grille ogrodowe -gówniara Greta zaciera ręce i steruje Wami

20:56, 25.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Franek KimonoFranek Kimono

2 0

Panie Zbigniewie Działowski jak żeś Pan taki radny to może zajmij się Pan swoim bratem co pali plastiki po opryskach za domem i sąsiadom smrodzi chyba że to nie jest trucie środowiska a może to dla zdrowotności?

00:37, 26.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

zczc

0 1

Jadam chleby z różnych piekarni. Jak czytam, jakie to extra pieczywo robią w Chorzelowie to aż nie dowierzam, czy aby to mowa o tej samej piekarni. Nie dość, na drugi dzień pieczywo jest czerstwe, to jeszcze te krojone, kwadratowe kromki błyskawicznie pleśnieją. A i co do asortymentu. Żadnych nowości, dmuchane bułki, zwykły, wcale nie taki smaczny chleb. Kupuję najwięcej od tego z Legionów. Leży, zeschnie, a pleśń zaraz go nie chwyta, no i smak o niebo lepszy.

14:34, 31.03.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%