Sprawa dymiącego na czarno pieca wykorzystywanego przez piekarnię w Chorzelowie od lat budzi wiele emocji. Mieszkańcy Chorzelowa i Malinia zabiegają o wymuszenie na właścicielach piekarni wymiany pieca, który ma bagatela 65 lat i jest opalany węglem. Bezskutecznie, bo - jak przekazuje członek zarządu powiatu mieleckiego Zbigniew Działowski - piec nadal funkcjonuje i uprzykrza życie mieszkańców.
- Mimo zebranych podpisów mieszkańców z prośbą o zamianę sposobu opalania z węglowego na gazowy, zarówno gminna spółdzielnia (będąca właścicielem piekarni - red.), jak i gminy Tuszów Narodowy i Mielec nie starają się pomóc mieszkańcom - swoim wyborcom - powiedział na ostatniej sesji Zbigniew Działowski.
Jak podkreślił, „również kontrole WIOŚ nie spowodowały zmiany decyzji o sposobie opalania pieców do wypieków pieczywa”. - Kontrola, o której zainteresowany jest informowany z dużym wyprzedzeniem, polega na sprawdzeniu dokumentów co do jakości węgla czy faktur za czyszczenie komina - powiedział.
- Czyszczenie przewodów dymowych również pozostawia wiele do życzenia. Mam nadzieję, że właściciel piekarni i gminne samorządy podejmą decyzje, które pozwolą mieszkańcom Chorzelowa i Malinia zacząć żyć w normalnych warunkach - zaapelował po raz kolejny Działowski, który w tej sprawie interweniuje już od kilku lat.
32 2
muszą zmniejszyć wypiek graham na rzecz pszennego pieczywa, będzie dym biały
10 20
dlaczego tam prowadzą interesy tacy co tylko szkodzą mieszkańcom ..... a zorganizujcie protest a nie kupujcie w tej piekarnii jak wam zanieczyszcza podwórka i smród wchodzi do mieszkań ! to co moga Urzędy macie na przykładzie Malinia i segregacji ...... totalna porażka
65 10
dawniej baby we wsi piekły chleb, nikt gazu nie miał i było dobrze, teraz wam piekarnia wadzi, a kronobylem nie ma kto się zająć
59 9
Tyle lat nikomu nie szkodziło, ale chlebek chcieli by mieć ładny chrupiący 🤣
33 4
Ciekawe jaki to radny pnie pierś po ordery , ten sam od ronda ?
25 6
Przygłup karierowicz
28 5
Ludzie z Malinia są dziwni im to wszystko przeszkadza a sami kopca jak pierun to samo z chorzelowa dziwni ludzie żałośnie Oby piec został stary i piekł cudowny chleb od lat od dawno dymi i teraz im źle ale paca my a Jacek ekolog pewnie pierwszy co mu przeszkadza
39 4
Nie wymieniajcie pieca bo on od lat piecze chleb cudowny dobry nigdzie takiego nie ma pięć był od lat i niech bedzie
35 5
Piekarnia dziala zgodnie z przepisami wiec w czym problem? Panie Zbigniewie przeciez piekarnia ma jeszcze czas na wymiane piecow i to zrobi. Niestety najwiekszy smrod nie pochodzi z komina piekarni ale ludzie walcza z piekarnia..... nie patrza skad nadciaga dym
20 1
Sami przestańcie palić węglem, a przy okazji palicie inne śmieci.
Robicie segregację na śmieci palone w dzień i śmieci palone w nocy
I gumiaczek i butelka plastikowa
25 4
Chlebek super,stare to stare ma swój smak.
10 1
Podobny komin dymi nad Urzędem Gminy Czermin, widać go z daleka!
15 1
Gminy owe mają inne stokroć ważniejsze problemy , jak uwolnić gminę od LGBT, nie pilotowanie wymiany pieca w jakiejś tam piekarence🤣
2 2
Zlikwidować i gow... *%#)!& Ć
20 1
Masz całkowitą rację. Dodam tylko, że bułki zwykłe pieczone w tej piekarni są najlepsze. Nie takie jak z innych piekarni, które wyglądają jak dmuchane i nie można ich przekroić.
19 0
Tradycyjne piekarnie robią najlepszy chleb a ten z chorzelowa jest zajrbisty. Niech dynia jak melnox
12 0
Co za kretyn z tego chłopa. Może niech zrobi coś z krono ...
4 0
Proponuję piekarnię zlikwidować,a na jej miejsce założyć farmę kaczek pekińskich.Ładne stworzenia!
12 2
jeden z lepszych chlebów -niedługo ptak śpiewający nad ranem będzie mieszczuchom przeszkadzał wracać do bloków a nie kupują działeczkę pod miastem i wszystko przeszkadza
6 0
Jak komuś przeszkadza że piekarnia dymi niech nie żre chleba, jak ta piekarnia zmieni piec na gazowy ten chleb będzie nijaki - gniot jak z marketu.
Ekooszołomom przeszkadza dym z komina piekarni a w tym czasie połowa osiedla wietrzy mieszkania przy kaloryferach grzejących na cały regulator ciekawe czy ktoś pomyślał jak to wpłynęło na środowisko
5 1
Niech piekarnia odetnie mieszkańców od świeżego chlebusia i bułeczek na śniadanie to im rura zmięknie, społeczeństwo zaczyna beczeć jak te barany, jeden zacznie reszta też beczy, ludzie czy wy ....rwa jeszcze myślicie czy już jesteście jak te barany z zachodu, co ciekawe wystarczyło kilka lat i już zaczynamy beczeć jak to bydło z Holandii, Belgii, Francji, Niemiec - tak trzymajcie jeszcze rok dwa będziecie kupować bułeczki ekologicznie pompowane z marketu. Następni po piekarzach będą ci co mają wędzenie wędlin i grille ogrodowe -gówniara Greta zaciera ręce i steruje Wami
2 0
Panie Zbigniewie Działowski jak żeś Pan taki radny to może zajmij się Pan swoim bratem co pali plastiki po opryskach za domem i sąsiadom smrodzi chyba że to nie jest trucie środowiska a może to dla zdrowotności?
0 1
Jadam chleby z różnych piekarni. Jak czytam, jakie to extra pieczywo robią w Chorzelowie to aż nie dowierzam, czy aby to mowa o tej samej piekarni. Nie dość, na drugi dzień pieczywo jest czerstwe, to jeszcze te krojone, kwadratowe kromki błyskawicznie pleśnieją. A i co do asortymentu. Żadnych nowości, dmuchane bułki, zwykły, wcale nie taki smaczny chleb. Kupuję najwięcej od tego z Legionów. Leży, zeschnie, a pleśń zaraz go nie chwyta, no i smak o niebo lepszy.