Pięć pełnowartościowych posiłków odpowiednio zbilansowanych przez dietetyka, dużo świeżych owoców i warzyw, zdrowe i pyszne desery, ale przede wszystkim edukacyjne konsultacje dietetyczne - tak od teraz ma wyglądać żywienie na oddziale ginekologiczno-położniczym w mieleckim szpitalu.
- Mielecki szpital wziął udział w programie pilotażowym Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy" - przekazuje Aneta Dyka-Urbańska, rzecznik prasowy Szpitala Specjalistycznego w Mielcu. Efektem ma być zupełnie nowa jakość żywienia kobiet w ciąży przebywających w szpitalu.
Dowodem na zmiany ma być chociażby przytoczona wypowiedź jednej z pacjentek - Ewy Makuły ze Staszowa, która jest pacjentką mieleckiego szpitala. Jak przyznała kobieta, „obiegowe opinie o żywieniu w polskich szpitalach na szczęście kompletnie się nie sprawdziły”.
- Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona, że tu, w Mielcu, jest zupełnie inaczej. Myślę, że nie ma mowy, aby ktoś by niezadowolony. Pięć pysznych posiłków, wszystkie zdrowe i zachęcające, pachnące. Aż chce się jeść, tym bardziej ze świadomością, że dietę opracował dietetyk, więc młodej mamie i jej dziecku nie zabraknie wartości odżywczych – mówi pani Ewa.
- Jestem już po pierwszym spotkaniu z panią dietetyk, a to jest naprawdę szczególnie wartościowe, że w szpitalu można się czegoś nauczyć. Wiem już z wiarygodnego źródła na co zwrócić uwagę, co włączyć do diety, a czego unikać, by zadbać o nasze zdrowie – podkreśla pacjentka.
Karolina Podsiadło, dietetyk szpitalny podkreśla, że dieta kobiety w ciąży i młodej mamy, szczególnie karmiącej piersią, ma wyjątkowe znaczenie, jak i cały jej styl życia. – Zawsze powinniśmy jeść zdrowo, ale w przypadku przyszłych i młodych mam, to jakie witaminy i minerały przyswoi ich organizm, będzie miało zasadnicze znaczenie dla rozwoju malucha i zdrowia kobiety. Warto więc postawić m.in. na surowe, nieprzetworzone warzywa i owoce, ciemne pieczywo, chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, nabiał. Ważna jest też kaloryczność diety, dostosowana m.in. do trymestr ciąży – zaznacza mielecka dietetyczka.
- Każda z pacjentek ma możliwość spotkania się z dietetykiem na indywidualną sesję przez wyjściem do domu, a także kontaktu mailowego po wyjściu ze szpitala. Wszelkie informacje są także na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej - ncez.pl. Mamy mogą również uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem poradnia.ncez.pl. Jest możliwość wyrażania opinii o programie o diecie - informuje Marzena Nowak, Naczelna Pielęgniarka Szpitala.
- Cel jest więc jeden: popularyzowanie zasad zdrowego żywienia mam, obalanie mitów. Nie tylko tu, w szpitalu, czuwamy nad tym, by organizm kobiety miał wszystko czego potrzebuje, ale przygotowujemy także do wartościowego odżywiania się w domu - mówi Beata Bieniek, pielęgniarka oddziałowa Oddziału Ginekologiczno-Położniczego.
Zagubienie w nowej sytuacji i nadmiar obowiązków często powodują, że mama nie ma czasu szukać na bieżąco ważnych informacji. Teraz bazą będą wiadomości przekazane przez dietetyka oraz przez nas, położne i lekarzy. Wszystkim nam zależy, aby wykorzystać potencjał tego programu, a nasze pacjentki były zadowolone – dodaje pielęgniarka oddziałowa.