Pięć pełnowartościowych posiłków odpowiednio zbilansowanych przez dietetyka, dużo świeżych owoców i warzyw, zdrowe i pyszne desery, ale przede wszystkim edukacyjne konsultacje dietetyczne - tak od teraz ma wyglądać żywienie na oddziale ginekologiczno-położniczym w mieleckim szpitalu.
- Mielecki szpital wziął udział w programie pilotażowym Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy" - przekazuje Aneta Dyka-Urbańska, rzecznik prasowy Szpitala Specjalistycznego w Mielcu. Efektem ma być zupełnie nowa jakość żywienia kobiet w ciąży przebywających w szpitalu.
Dowodem na zmiany ma być chociażby przytoczona wypowiedź jednej z pacjentek - Ewy Makuły ze Staszowa, która jest pacjentką mieleckiego szpitala. Jak przyznała kobieta, „obiegowe opinie o żywieniu w polskich szpitalach na szczęście kompletnie się nie sprawdziły”.
- Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona, że tu, w Mielcu, jest zupełnie inaczej. Myślę, że nie ma mowy, aby ktoś by niezadowolony. Pięć pysznych posiłków, wszystkie zdrowe i zachęcające, pachnące. Aż chce się jeść, tym bardziej ze świadomością, że dietę opracował dietetyk, więc młodej mamie i jej dziecku nie zabraknie wartości odżywczych – mówi pani Ewa.
- Jestem już po pierwszym spotkaniu z panią dietetyk, a to jest naprawdę szczególnie wartościowe, że w szpitalu można się czegoś nauczyć. Wiem już z wiarygodnego źródła na co zwrócić uwagę, co włączyć do diety, a czego unikać, by zadbać o nasze zdrowie – podkreśla pacjentka.
Karolina Podsiadło, dietetyk szpitalny podkreśla, że dieta kobiety w ciąży i młodej mamy, szczególnie karmiącej piersią, ma wyjątkowe znaczenie, jak i cały jej styl życia. – Zawsze powinniśmy jeść zdrowo, ale w przypadku przyszłych i młodych mam, to jakie witaminy i minerały przyswoi ich organizm, będzie miało zasadnicze znaczenie dla rozwoju malucha i zdrowia kobiety. Warto więc postawić m.in. na surowe, nieprzetworzone warzywa i owoce, ciemne pieczywo, chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, nabiał. Ważna jest też kaloryczność diety, dostosowana m.in. do trymestr ciąży – zaznacza mielecka dietetyczka.
- Każda z pacjentek ma możliwość spotkania się z dietetykiem na indywidualną sesję przez wyjściem do domu, a także kontaktu mailowego po wyjściu ze szpitala. Wszelkie informacje są także na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej - ncez.pl. Mamy mogą również uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem poradnia.ncez.pl. Jest możliwość wyrażania opinii o programie o diecie - informuje Marzena Nowak, Naczelna Pielęgniarka Szpitala.
- Cel jest więc jeden: popularyzowanie zasad zdrowego żywienia mam, obalanie mitów. Nie tylko tu, w szpitalu, czuwamy nad tym, by organizm kobiety miał wszystko czego potrzebuje, ale przygotowujemy także do wartościowego odżywiania się w domu - mówi Beata Bieniek, pielęgniarka oddziałowa Oddziału Ginekologiczno-Położniczego.
Zagubienie w nowej sytuacji i nadmiar obowiązków często powodują, że mama nie ma czasu szukać na bieżąco ważnych informacji. Teraz bazą będą wiadomości przekazane przez dietetyka oraz przez nas, położne i lekarzy. Wszystkim nam zależy, aby wykorzystać potencjał tego programu, a nasze pacjentki były zadowolone – dodaje pielęgniarka oddziałowa.
14 13
Bo jak to rozumieć można inaczej ? Że do tej pory to co dostawaly "nowe mamy" w mieleckim szpitalu ? Chleb ze smacelm ?
Ludu Świata! Czym się tu chwalić ? Szału nie ma. Lepiej by łazienki w pokojach zrobili albo przynajmniej te łazienki co są wyremontowali bo to komuna straszna....
13 7
dramat to jest twoje podejście. no tak, pewnie, do tej pory dostawały papier z błotem, a teraz normalne jedzenie! przecież wiadomo,że jadły normalne rzeczy, takie jakie jadłyby i w domu, tylko może lżejsze. I takie, jak inni pacjenci. ale widzisz, że teraz jest to typowo dostosowane do ich potrzeb, więc to chyba dobrze nie? Mielec to jest naprawdę dziwny kraj. Nie dogodzi.
10 6
Ty tak serio? weź się stuknij kobieto w głowę. Jak tego nie robili to źle, w Warszawie to potrafią, bo była taka i widziała. jak teraz zrobili to źle bo jeszcze coś tam innego. Najlepiej to nic nie robić bo dla takich, to się i tak nie opłaca. Czy siedzą w chlewie czy w pałacu to i tak narzekają tak samo.
10 2
Jak ktoś tylko ma rozum to nie trzeba mu tłumaczyć, jak to rozumieć. Wyższa "specjalizacja" wyżywienia i edukacja, no to chyba nie jest takie trudne żeby to pojąć? Dobry ruch. I wygląda to naprawdę fajnie, takie deserki to jak na wczasach all inclusive nad basenem.
0 0
ludzie zawsze będą narzekać
23 5
Brawo, brawo, trzeba iść naprzód. Swietny pomysł.
22 7
Wygląda to naprawdę pysznie i bardzo elegancko. A do tego jest zdrowe i o to w tym wszystkim chodzi! Nie musimy być zawsze trzecim światem Cieszę się że to akurat w Mielcu a nie w jakichś prywatnych klinikach tylko.
17 2
Genialnie! Gratulacje.
18 4
Świetnie się czyta takie teksty. Mimo katastrofalnej sytuacji w polskiej służbie zdrowia, mimo wielu problemów na własnym podwórku, szpital nie zapomina o pacjencie i chyba tym jednym z najważniejszych. Super!!! Czekam na kolejne pomysły i programy.
6 15
A sanepid sprawdzał tą kuchnie w szpitalu?
5 8
Tam szczury wieksze od kotów biegają
6 5
Powinni sprawdzac dostawcow, ja lezac na jednym z rzeszowskich szpitali dostalam zgnitego pomidora na kanapke,pani rozdajaca posilki tyko wzruszyla raminami i poszla,
z zwyklej przyzwoitosci by tego pacjentom nie dawali do spozycia:-( pomidorek pewnie poszedl pozniej do pomidorowej co byla za 3dni
5 3
gadasz sam ze sobą, to może to białe myszki, co?
17 4
Na pewno miło popatrzeć na to zdjęcie, przeczytać takie newsy. szczególnie w takich czasach dla szpitali.Trzeba być obiektywnym i powiedzieć, że pewne zmiany są godne pochwalenia, bez względu na wszystko dookoła.brawo szpital!
16 5
Bardzo fajnie ale to nie pomoże jezeli personel sie nie zmieni.
13 2
To nie musi byc tak, że jak ogólnie jest źle i NFZ nie płaci to już nic nie można, tylko się położyć do trumny razem z tym całym szpitalem i umrzeć. Zawsze lokalnie coś można, jak się tylko ma chęć i myśli o pacjencie i o rozwoju to już droga się znajdzie ???przy tak przyjemnym i ważnym temacie marudzić mogą tylko chorobliwi malkontenci i to pewnie na tle politycznym bo to się nie ma do czego przyczepić.
7 9
No to teraz przydal by sie nowy dyrektor najlepiej na gwiazdke i te 34 miliony strat co ma szpital jakos o tym juz pani rzecznik jakos nie wspomniala o których wspominal nawet TVN a stołowka dla odwiedzajacych i wyglodnialych pacjentow i chorych z innych oddziałów juz jest byl kiedys taki barek szpitalny nazywal sie Sołtys a przyszlym mamom zycze duzo zdrowia i nowej cudownej diety bo dotad tam nic nie dawali czy co no a jak tam z pana dietą, za 16000 panie dyrektorze Więcławie.,...
7 4
Bez jaj! Jak jesteś taki wygłodniały to sobie pizzę zamów na oddział, jeszcze ci przyniosą pod nos. Żenada ? nawpieprzac to się idzie do domu, a nie do szpitala i jeszcze do barku. Fajnie, że był, ale to nie jest obowiązek szpitala podsunąć ci pod nos barek. Reszty to nawet nie komentuję, bo oczywiście tego materiału TVN to nawet nie zrozumiałeś.
8 1
do 67....stołówka dla odwiedzających w szpitalu?...czemu nie?...kiedy leżała w nim moja mama, siedziałam przy niej codziennie kilka godzin...mama była w ciężkim stanie..ją żywili kroplówkami i przecieranymi zupami ze strzykawki...nie miałam czasu ani głowy do tego żeby gotować.. wtedy peerelowski barek ratował mnie...zanim coś napiszesz pomyśl, że w szpitalu są różne przypadki
5 12
Równie dobrze moge iśc do lasu i wpier**lać korzonki.
7 5
To leć do lasu i wpier***aj, trzyma cię ktoś? Skoro oceniasz, że ten tam twoje miejsce to śmiało. może sobie dostarczysz minerałów i mózg Ci ruszy?
4 11
Po obrazku widac ...bida z nędzą.
7 8
Do 67 widac jaki dno prezentujesz no pewnie wzorce z tego TVN bron se tego niechcianego dyrektoraka za ktorego .powiat zaplaci juz niedlugo kilka milionow i co według Ciebie bedzie cacy Przeworsk zaplacił no tak ale wszystko to wina PiS a te pieniadze dla przyszlych mam i cudownej diety to nie czasem od ...to za nim cos nie chamskiego napiszesz to sie 1000 razy zastanow....
4 4
pajacu down z Mielca TVN nie dla idiotów
5 2
stołówka dla odwiedzających w szpitalu?...czemu nie?...kiedy leżała w nim moja mama, siedziałam przy niej codziennie kilka godzin...mama była w ciężkim stanie..ją żywili kroplówkami i przecieranymi zupami ze strzykawki...nie miałam czasu ani głowy do tego żeby gotować.. wtedy peerelowski barek ratował mnie...zanim coś napiszesz pomyśl, że w szpitalu są różne przypadki
7 7
Do haha... no pełna kulturka,wyciśnieta z buraka tvn...
2 1
co tam plujesz downie ?
7 3
Już niedługo w mieleckim szpitalu będą jedli salami w poniedziałek jedna sala we wtorek druga.
11 8
No patola 500+ płodzić się ,nie dość że macie darmowe 500 zł przez które ja muszę utrzymywać cudze bachory z moich podatków , to teraz kosmiczne żarcie .
2 7
Uwazaj bo te bachory moga ci kiedys du%pe w dpsie podcierac jak cie rodzinka w du&&e kopnie i z domu na starosc wypi$%%li
11 4
To temat dla TVN24 jak można operacje wstrzymane a pełny wypas na ginekologii.
5 0
Wstrzymac tez porody! Racja. I glodzic matki najlepiej. W końcu nas nie stać na zabytki.niech se z domu przyniosą. A wiedza to jest w Internecie
10 5
Bylam raz i wiecej tam nie wrócę z sali 3osobowej zrobiono 5 osobowa ścisk z malymi dziećmi nie do pomyślenia a w zeszlym roku bylo jeszcze lepiej rodzace leżały na korytarzu ze swoimi dziećmi bo nie bylo miejsc na salach skandal a co do lekarzy to powinni pracować na mięsnym a nie w szpitalu!
7 6
Super i jeszcze raz super. Frustratami nie ma się co przejmować. Byli, są i będą. A świat idzie naprzód pomimo nich. Dobry pomysł.brawo szpital.
7 2
Czyli to jedzenie będzie prawie tak dobre jak to serwowane w więzieniach?
4 1
W strzaszęcinie maja lepsze jadło ;D
0 0
ale mniej klamek.
1 2
Dobrze że włosów nie ma w kanapce
0 2
A kto zadba o mężczyzn w ciąży z palmunobolizmem !
0 10
jakby pociąg rozjechał kobietę w ciąży to można byłoby zweryfikować zawartość żołądka bo szpital pewnie karmi pacjentów bułkami i jak to udowodnić ? nikt se nie da sondy wsadzić
6 5
No teraz patola 500+ ma lepsze warunki , składać jaja i się mnożyć pasożyty
7 3
a dla reszty chorych to jaka zmiana na jeszcze gorsze jedzenie
1 4
Problem w tym, że trzeba zacząć od zmian poziomu leczenia i obsługi personelu medycznego. Samym żarciem nie przywrócicie renomy. Każdej rozsądnej pacjentce polecam trzymanie się z daleka od Mielca. Lepiej trafić w gorsze warunki bytowe ale profesjonalną opiekę lekarską i pielęgniarską w Dębicy.
2 2
A moze Hej zamiesci zdjecie co tez posel z pierwszej lawki Kaczynski dostal do jedzenia w szpitalu!
1 2
To samo co Łałęnsa
3 0
Gówno w złotku.
2 2
Zatrudnili nowego szefa kuchni takiego jak Franek Dolas z komedii ,,Jak rozpętałem II wojnę światową,,
3 2
Leżałam tydzień w tamtym roku na ginekologii, to co podawali do jedzenia to jakaś masakra, nawet kobieta która to rozwoziła mówiła ze jej wstyd to dawać
2 1
Brawo! Nie ma co się rozglądać bezradnie, tylko ulepszać co się da i na co jest szansa. Wygląda to pysznie.