Zamknij

To najbardziej poszukiwana arabika na świecie. Znajdziecie ją w Mielcu

17:54, 25.02.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 17:55, 25.02.2021

Pisaliśmy już o najdroższej kawie świata. Dzisiaj kilka słów o najlepszej, najbardziej pożądanej i poszukiwanej przez koneserów i znawców tematu arabice.

Ta kawa zdobywa ostatnio wszelkie możliwe nagrody na wielu targach i konkursach branżowych. Wiele luksusowych kawiarni i restauracji nie może obyć się bez tej kawy. Ceny zielonego ziarna osiągają horrendalne wysokości, a są plantacje, które prowadzą zapisy na swoje plony. 

Dzisiaj kilka słów o GEISHY!

Nazwa kawy pochodzi nie od nazwy japońskich hostess, a od nazwy etiopskiej wioski, skąd pochodzą pierwsze sadzonki i ziarna kawy, które stamtąd właśnie powędrowały w inne zakątki świata. Z tej etiopskiej plantacji wywiózł je dalej w świat  w latach 30 - tych XX wieku brytyjski ambasador, który jednocześnie poddał je wnikliwym badaniom. Po tych badaniach wyniki okazały się obiecujące… ale rzeczywistość była inna. Sadzonki nie wydawały tyle plonów ile się spodziewano ,a ziarna wcale nie były tak dobre. 

Co się więc wydarzyło, że kawa ta staje się kawowym grallem, że będzie to najbardziej poszukiwane ziarno na świecie? 

Farmerzy odkryli, że szczepy do rozwinięcia swoich najlepszych cech potrzebują przede wszystkim dużych wysokości. Zaczęto więc sadzić krzewy na wysokości powyżej 1500 m.n.p.m. Ponadto kawowe krzewy okazały  się dość wymagające w masowej uprawie.  Często podatne były na choroby wywoływane przez grzyby oraz na ataki mikroorganizmów. 

Plony były niewielkie, a zbiory dość ciężkie, ponieważ krzewy są wysokie i do zbierania ziaren potrzeba drabiny. Wszystkie te czynniki - małe plony, uprawy na dużych wysokościach, ale również bardzo dobre oceny kawy podczas wielu prestiżowych konkursach sprawiły, że obecnie ziarna Geishy są najbardziej poszukiwanymi ziarnami arabiki na świecie. 

Czy kawa geisha na prawdę wyjątkowa pod względem walorów smakowych? Czy warto spróbować tej kawy? 

Zawsze odpowiadamy: że warto. Po to, aby samemu wyrobić sobie opinię. Kawa pachnie kwiatowo, wręcz jaśminowo. Smakuje owocami cytrusowymi. Napar jest mocny o kremowym body. 

Kawa dociera także do Mielca. Do sklepu Kawa czy Herbata Grzegorza Sieronia. Dostępna jest tam kawa obrabiana dwiema metodami: GEISHA HONEY i GEISHA NATURAL.

Grzegorz Sieroń
Pan Kawa Mielec

Zobacz więcej na:https://www.facebook.com/kawaczyherbatasklep/

[ZT]59123[/ZT]

[ZT]59491[/ZT]

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%