Jury w składzie: Wojciech Kotula – sous chef rzeszowskiej restauracji KUK NUK, Rafał Lechończak – smakosz burgerów z drużyny futbolu amerykańskiego KFA Aviators Mielec, Tomasz Furmański – właściciel firmy Furmis – producenta osprzętu gastronomicznego i sponsora nagrody – bonu o wartości 500 zł na zakup zaawansowanych technologicznie toreb termicznych, podgrzewanych i cateringowych a także odzieży pracowniczej z indywidualnym haftem, Karolina Grochocka – przedstawicielka Mieleckiego Przewodnika Gastronomicznego – odwiedziło lokale które zgłosiły się do konkursu, a były to: Arena, Bunkier, Grappa, Legenda, Miastova, Rock&Roll a także przed premierowo Olvike. Food truck BraciaB również wyraził chęć udziału ale w terminie konkursu wyjechał na gościnne występy na Śląsk.
Jury w kryteriach oceny brało pod uwagę jakość mięsa/sosów/warzyw, świeżość i strukturę bułki, połączenia smakowe, estetykę podania a także ideę „slow food”. – Czosnek Burger z BUNKRA wykazał najlepsze połączenia smakowe, cechował się oryginalną kompozycją, soczystym, dobrze przyprawionym i aromatycznym mięsem a całość dopełniała oryginalna bułka własnego wypieku – powiedział Wojciech Kotula , przewodniczący Jury. W skład zwycięskiego burgera wchodzi m.in. czosnek, pomidor, cebula, papryczki jalape?o, ser i sos. Można go nabyć w cenie 16 zł za bramą główną Specjalnej Strefy Ekonomicznej, w bunkrze po prawej stronie.
- Postanowiliśmy nie przyznawać pozostałych miejsc, ale do wyniku „ex aequo” nie wiele brakło więc warto wspomnieć jednego z faworytów - BBQ Burgera restauracji Rock & Roll, który minimalnie przegrał w walce o pierwsze miejsce - dodał Mariusz Miśkiewicz, organizator konkursu.
Jury przyznało także specjalne wyróżnienie dla burgera w lokalu Olvike, który do tej pory słynął z wypieków, a za ok. 2 tygodnie jego działalność rozszerzy się o koncept gastronomiczny, przygotowywany we współpracy ze znanym na Podkarpaciu szefem kuchni Markiem Łukasiewiczem. Olvike zaserwowało Jury odważnego burgera z ozorem w wypiekanej przez siebie bułce. Ozór był przygotowywany w technologii sous vide – mięso było wcześniej próżniowo, przez 12 godzin gotowane w niskiej temperaturze.
Uwagę Jury zwróciło również mięso – dziczyzna – w burgerze myśliwskim w restauracji Miastova, burger ten był także jednym z faworytów konkursu.
Patronat Medialny nad wydarzeniem objęła Telewizja Polska (TVP3 Rzeszów), portal hej.mielec.pl, tygodnik Fakty Mieleckie i Radio Leliwa.
hm
0 0
a gdzie moje komentarze i wasz artykuł
Konkurs kulinarny na Najlepszego Mieleckiego Burgera [PATRONUJEMY]?????????????/ w którym pisałem że w tym marketingowym poscie wygra BUNKIER ??To było pewnie i nie ze wzgledu SMAKU. To jest marketing . Swoja drogą co do burgerów, w którkim czasie obserwacji zauwazylem zmianę czerwonej cebuli na zwykła tradycyjną ( a nie wierzyłem koledze który to jadłod 2 lat kiedy mówił że sie posuł )On takich numerów jak ja z cebula widział pewnie wiecej.
0 0
żeby burgery kroić i zajadać widelcem :D
A który najlepszy to i tak sprawa indywidualna.
0 0
nie wiem czemu nie wygrał mc donald lub rock n roll...???
0 0
a z jedzeniem widelcami i nożami burgera w bułce jest tak ze jeżeli sztucce zostają podane - jakby bar nie podał to by nie jedli nimi do dania i jeden ciołek zaczyna jeść to innym tez nie wypada złapacć bułke w rękę tylko trzeba kroić nożem heh
0 0
Już sama obecność amerykańskiego producenta żywności z tradycjami w mieście jak Mielec jest oceną zapotrzebowania. Ilość spożycia posiłków jest kolejnym kryterium jakie wystawia oceniający klient. Porównanie z niszowymi kulinariami jest raczej nie na miejscu. Gust konsumenta i smak zawsze idą w parze.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu hej.mielec.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz