Mieszkańcy Chorzelowa coraz intensywniej zabiegają o rozwiązanie problemu czarnych oparów, które wydobywają się z komina tutejszej piekarni. Czarny dym wydobywa się z pieców opalanych węglem – taka konstrukcja musi zniknąć maksymalnie do 2022 roku. Czy uda się wcześniej?
Mieszkańcy Chorzelowa od lat zwracają uwagę na czarny dym wydobywający się z komina piekarni w Chorzelowie – tuż przy drodze relacji Trześń – Chrząstów. Dym spowodowany jest użytkowaniem starej instalacji węglowej do opalania pieców. W myśl uchwały Sejmiku Województwa Podkarpackiego w sprawie wprowadzenia ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w której następuje spalanie paliw, taka instalacja musi zostać zmodernizowana najpóźniej do 1 stycznia 2022 roku.
Co na to właściciel piekarni? Członek Zarządu Powiatu Mieleckiego Zbigniew Działowski, który interweniuje w tej sprawie, twierdzi, że na jego prośbę sprawą zajął się wójt gminy Mielec Józef Piątek. W odpowiedzi na to zainteresowanie, prezes GS SCH w Tuszowie Narodowym, które prowadzi piekarnię w Chorzelowie odpowiedział, że również dla nich jakość i czystość powietrza jest priorytetem i że planują wymianę węglowych pieców piekarniczych na gazowe i w tym celu chcą rozbudować piekarnię.
Prezes GS SCH w Tuszowie Narodowym miał poinformować, że właśnie w związku z tymi planami otrzymali już pozwolenie na rozbudowę piekarni i sklepu z Urzędu Gminy w Mielcu oraz warunki rozbudowy. Ponadto paść miało zapewnienie, że kontrole realizowane przez WIOŚ w Tarnobrzegu nie wykazały, że eksploatacja instalacji powoduje przekroczenia norm.
Po otrzymaniu takich zapewnień, Działowski zwrócił się do starosty z pytaniami, które potwierdziłyby wystąpienie o pozwolenie na rozbudowę piekarni w Chorzelowie oraz czy GS SCH zwróciła się Wydziału Ochrony Środowiska z prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, z prośbą o dotację czy współfinansowanie tej modernizacji. – Na te punkty otrzymałem odpowiedź negatywną – przekazuje Działowski.
- GS SCH w Tuszowie Narodowym albo nie posiada takiej wiedzy i informacji albo celowo je ukrywa i kolejny raz wykonuje pozorowane ruchy. Zostało trochę ponad dwa i pół roku, dlatego też potrzeba zdecydowanych działań w celu ochrony środowiska oraz aby nie doszło do zamknięcia piekarni i zwolnienia pracowników – przekazuje w interpelacji do starosty członek zarządu Zbigniew Działowski.
Twój nick12:37, 14.05.2019
Przestanie, ale dopiero po wybraniu nowego papieża. A tak w ogóle, to dym powinien być zielony.
I co?12:44, 14.05.2019
Chleb piec trzeba ? Chyba że kupimy "niemiecki" w Lidlu robiony na "Polskę" z piachem :)
Niech założą sobie solary - ELEKTROWNIE SŁONECZNĄ - i po temacie :)
PS;
Dwutlenek węgla jest zdrowy dla roślin a ocieplenie klimatu to ściema
?13:01, 14.05.2019
A czy mieszkańcom Chorzelowa nie przeszkadza, że w sezonie grzewczym nad całą miejscowością unosi się chmura dymu powstającego ze spalania w piecach opału niewiadomego składu i pochodzenia?
Tubylec 17:17, 14.05.2019
Piekarnia przeszkadza blokersom z dworu ...
Twój nick17:02, 15.05.2019
Jakby im chleba z dwa tygodnie nie piekli i w pobliskim kiosku zaraz brakło. To by szanowali co mają.
WWW13:05, 14.05.2019
A LODOWCE KARAKOORUM NA ZŁOŚĆ EKOLOGÓW SIE NIESTETY POWIĘKSZAJĄ!!
CO NA TO ZIELONI TERRORYSCI?
pogromca debili13:57, 14.05.2019
Czy ożywasz mózgu tylko od święta?
Puzon18:00, 14.05.2019
XXI wiek. Polska. Homo sapiens. Proszę się nie śmiać, tu trzeba głębszej refleksji.
zxs13:13, 14.05.2019
Kiedy wreszcie w zimie mieszkańcy przestaną dymić na czarno - zapytał właściciel piekarni. . .
zxc.13:33, 14.05.2019
Ani jednego konstruktywnego komentarza. Smutne. Problem jest, widać go dzień w dzień. I jest to jeden w wielu problemów jakie istnieją w Chorzelowie. Przerobienie pieca na gaz to nie jest aż taki problem techniczny by czekać z tym kilka lat. Co do rozbudowy piekarni i zwiększenia ruchu busów i ciężarówek na tym dość problematycznym skrzyżowaniu to chyba nie jest całkiem dobry pomysł. Jakość chleba, pewno zdania będą różne. Na rynku nie brak dobrego pieczywa i to nie z niemieckich firm. Ta piekarnia nie piecze chleba z samej żytniej mąki, a raczej taki dolny standard. Zamknięcie jej dziury w niebie by nie zrobiło.
swojak 14:07, 14.05.2019
Świeży chleb z tej piekarni jest bardzo dobry,niestety kolejnego dnia już jest o wiele gorzej...
a co tam19:52, 14.05.2019
wole taki niz z masa konserwantow/polepszaczy co tydzien lezy i ciagle swiezy , maja tez bardzo smaczne bulki
Do XZC.14:31, 14.05.2019
Internauto szanowny... Chleb z pieców gazowych nie jest tak smaczny jak pieczony na węglu. Ale widać pojęcia nie masz o tym. A skrzyżowanie w którym miejscu jest problematyczne? Jeden pas ruchy w każdym kierunku. Wyraźnie określone pierwszeństwo przejazdu. Może rondo postawić? Oczywiście z oznakowaniem na mielecką modłę i wcześniejszym opisem poruszania się po nim zamieszczonym na hej...
zxc.15:30, 14.05.2019
Nie podejmuję się dyskusji o smakach i gustach. Fakty to dym od lat zatruwający i tak mało ekologiczną miejscowość. Jadałem tak wiele chlebów w tak różnych miejscach świata, że pojęcie w temacie na pewno mam. Tu szału nie ma. Chleb wiejski krojony, jak to jest, że błyskawicznie pokrywa się pleśnią? Inne trzymane też w plastiku jedynie schną a pleśni nie widać. Asortyment to taki więcej z Gierka a nie z 21 wieku. To chyba fakty?
Co do skrzyżowania to odsyłam do kilku artykułów i komentarzy z Hej mielec.
Problemem nie jest jazda na wprost z Mielca do Tarnobrzegu, ale przejście przez tą jezdnię, czy przejechanie na wprost, na Ławnicę, czy w stronę Wisły. Guzik pomogą umiejętności Kubicy jak nikt się nie zatrzymuje by przepuścić. A koło kościoła światła są, tyle, że sensu na akurat tamtym skrzyżowaniu nie mają one żadnego. Ktoś personalnie odpowiada za ten dym, ktoś robi biznes na truciu innych, to też chyba fakty? Nie jest winny sam chleb, ale sposób jego pieczenia. Co do rozbudowy to polecam wizyty w weekendy gdy nie ma gdzie auta postawić, już obecnie.
Tubylec17:23, 14.05.2019
Dokładnie rondo trzy poziomowe i ekrany od bloków bo będzie im dymić :) do tego taśmociąg do piekarni truciciela bo po co mają chodzić jak nie muszą chodzić ... A jeszcze parking wielo poziomowy tylko dworski
Janek19:12, 14.05.2019
Piece typu RRK opalane gazem czy węglem smak bardzo zbliżony i nie do podrobienia na nowoczesnych.Niestety coraz mniej juz mamy ich w Mielcu.Kiedys miał je PSS ale juz wymienił.W Mielcu ma je jeszcze Taran Kloch Trybulec
My 14:54, 14.05.2019
To wladca tuszowa narodowego na tablice z przykazaniami ma kase a na piekarnie nie ? Ktos go wybieral !
Fazi09:06, 15.05.2019
"Włatca Tuszowa" teraz pewnie zajęty następnym wnioskiem do prokuratury za obrazę uczuć religijnych po dokumencie Siekielskiego ????????
Ojtam15:54, 14.05.2019
Czarny dym bo akurat piekli czarny chleb. Więcej pieką jasnego pieczywa , które to konsument spożywa z rana więc muszą go piec w nocy by na rano było świeże. I to wlaśnie w nocy leci jasny dym bo pieką jasne pieczywo.
co mi tam15:58, 14.05.2019
Zdecydowana wiekszosc pali przez zime w piecach weglem, smieciami a walczy z dymem w piekarni... spalarnie plastikow tez nie przeszkadzaly..
brad16:01, 14.05.2019
Na jakość chleba nie ma najmniejszego wpływu , sposób opalania pieca piekarskiego, lecz gatunek mąki oraz niezliczone ilosci dodatków typu polepszacze jak również sposób formowania ciasta .Prawdziwych piekarzy jest niestety coraz mniej , a stosowne szkoły zlikwidowano.Dlatego chleb jaki jest , taki jest.Opalanie gazem jest mniej pracochłonne , a co za tym idzie tańsze.
Janek19:16, 14.05.2019
Haha ....masz pojecie....za dużo vegety zjadłeś w życiu
brad20:37, 14.05.2019
@ janek ,a ty co jadasz ? tylko opłatki i wode święconą .
Janek06:46, 15.05.2019
Co jadam....wiekszośc produktów przydatnych do spozycia w tym chleby z róznych piekarni........a smak chleba od formowania to tego jeszcze nie słyszałem nawet bywając na hali produkcyjnej w piekarniach .... chyba że stopami. Pozdrawiam
@ janek12:15, 15.05.2019
Albo żyjesz za krótko ,albo nie wiesz co kryje się po tajemniczym dla ciebie słowem ,, formowanie pieczywa,, to nie tylko nadawanie kształtu, ale cały technologiczny proces , w tym przygotowanie ciasta, rozrost , garowanie , wypiek .
praktykant18:10, 15.05.2019
@brad Jak już sie znasz to może dopisz o wilgoci w czasie garowania lub użytej mieszałki do ciasta .............ale nie masz racji, że opalanie nie ma wpływu...mylisz sie i to bardzo szczególniew temacie do pieca który dotyczy te piekarni w Chorzelowie...sami mogą sobie pomóc ale trzeba sie kontaktowac z firmą ?NEO-TECH?. Węglem można ekologicznie i taniej od gazu oraz efektywnie nagrzać rurki perkinsona w tym piecu które są odpowiedzialne za nagrzanie płyt wypiekowych.....ale pewnie to wiesz
Robi19:19, 14.05.2019
Szkoda mi dyrektora piekarni....bedzie musiał zmienic piec do centralnego u siebie w domu........na inny nie węglowy
kwiatek20:19, 14.05.2019
chleb z piekarni w Chorzelowie był super ale kilka lat temu , teraz nie da się go zjeść , to tak prezes dba o klienta ? Kto takie byle co będzie jadał ? Już od 3 lat nie kupuję tutaj chleba , weźcie się w garść
Gregor21:55, 14.05.2019
A ja tam zawsze chleb kupuje, w smaku nie ma lepszego w powiecie! Kiedy sie nie zajedzie zawsze jest kolejka po chleb! A jak wyloza cieply, nie krojony to widac jak jest naszprycowany chemikaliami (pol godz i puste polki). Wy w mielcu mieszkajacy to macie jakies przerosniete ego i zbyt wysokie mniemanie o sobie. Galerie z dupy wam zrobili to juz metropolia i francuskie podniebienia... a wsior wsiora, wsiorem pogania
jusb23:42, 16.05.2019
Gregor nie przeginaj, jest kolejka bo,
bo tylko jedna piekarnia,
nie każdego stać na wybór w mieście
dziobak22:41, 14.05.2019
czy Wy ludzie nie widzicie jak ekoterroryści Wam robią wodę z mózgu; komuś przeszkadza piekarnia więc próbuje ją wykończyć wykorzystując zielonych, pytanie kto sponsoruje tych d....i? a jako ciekawostkę wam powiem, że najlepszy chleb piekły nasze babcie w piecu opalanym drewnem, po wygarnięciu żaru bezpośrednio na szamocie trochę posypanym mąką układano chleb robiony z mąki żytniej, pszennej na zakwasie; ostatnie gospodynie rzadko piekące chleb wykorzystywały zakwas ze zwykłego żuru/barszczu, no ale dla wielu najlepszy chleb jest z Biedronki, Lidla itp. PS.:pomyślcie zanim napiszecie
pp07:00, 15.05.2019
pozdrawiam
dym07:32, 15.05.2019
To dzięki kominowi dostał się Pan do władzy dostając parę głosów w wyborach i nie robiąc nic brać ładną kasę z naszych podatków pozdrawiam.
elo08:31, 15.05.2019
Bardzo smaczne pieczywo z tej piekarni z Mielca jadę po chleb
Antoni11:07, 15.05.2019
Ceny w piekarni w Chorzelowie drastycznie
Się podwyższają/ rogal z marmoladą już 1,70zł/
To ile będzie koszował po wymianie pieca
Piekarz06:29, 16.05.2019
2.70 zł ale bedzie eko :) gluten free, no GMO , no cholesterol i kur....a wszystko co zechcesz nawet zdjecie z prezesem
Chłop11:31, 15.05.2019
Tak na drugi dzień jak zrobi to Krono!
szcerbus12:26, 15.05.2019
zamknać piekarnię! niech się wynosi z mielca , My ekolodzy nie zgadzamy się na to aby nas dymili , Precz Piekarniom! 31 -1-2 Powstanie protest przeciw piekarni chorzelów . Zapraszamy wszystkich do udzialu protestu.
jusb23:39, 16.05.2019
nie pojmuję, piekarnia w Chorzelowie
stoi w Mielcu ?
pl13:08, 15.05.2019
komu to przeszkadza niech zaczną robić coś z kronospanem który rocznie wydobywa kilka naście ton rakotwórczych rzeczy
kajtek13:37, 15.05.2019
Nie musicie ubolewać nad dyrektorem piekarni bo on nie musi wymieniać pieca, już 10 lat pali gazem
bolo19:42, 15.05.2019
pozdrawiam
bolo19:48, 15.05.2019
trzeba sie zajac skrzyzowaniem swiatlami wypadki potracenia a nie kominem czlowiek uwielbia ten chleb ludzie pracuja maja rodziny i ci na bruk jak zawsze bez pracy to pasuje PROSZE PANA
Taboret22:10, 15.05.2019
Jeśli trzeba to ja zrobię wyliczenia ile ta piekarnia emituje szkodliwych związków! Pomnoże, dodam przelicze i wam pokaże. Jak zobaczycie ile to jest tysiące tysięcy to się posrcie z wrażenia. Jak trzeba to zaproszę zaprzyjaźnioną doktor od zwierząt która wam powie że zdychniecie przez to co ta piekarnia emituje. I jeszcze jak trzeba to i wuefista zorganizuje blokadę piekarni pod chasłem ?stop piekarniom, musimy rozwiązać ten śmierdzący problem?. Ściągnie się pod piekarnie paru opłaconych pachołków, postawi namioty, trochę wody ognistej co by nudno nie było i najważniejsze musi być muzyka! Można wziąść zaprosić orkiestrę dętą z Malinia, żeby w dudy dmuchnęła i piekarnie zamknęła. No i TV! Przecież promocja jest najważniejsza!
!06:20, 16.05.2019
Jak to jest, że jak się nadepnie komuś na odcisk ( patrz np. Kronobyl), to pod artykułem następuje wysp trolowych komentarzy? Tu aż roi się się od takich wpisów, chwalących byle jaką piekarnię, trującą od lat całe otoczenie. Zamiast zamykać, skoro chleb jest aż taki dobry (hm..), to można zmienić piec i po problemie. Dach spory to i panele fotowoltaiczne, czy solary też się zmieszczą. W imię pracy dla kilku osób i kabzy prezesa cała reszta ma znosić uciążliwy dym.W imię jakiej racji? Policja kontroluje dymiące auta, a tu dymi jak jasna choler...a i wszystko niby ok? No trole piekarniane do roboty, chwalcie świetny, pleśniejący błyskawicznie chleb, bułki rodem z PRL-u , minusujcie, by komuś mającemu innych w głębokim poważaniu nie ubyło z kabzy....
as15:10, 16.05.2019
Zamiast zajmować się dymem z piekarni zajął byś się chłopie likwidacją tuczarni swojego brata z Rzędzianowic bo nie mamy czym oddychać jeden wielki fetor w całej wsi działaj radny powiatowy !!
jusb23:34, 16.05.2019
a co to,
razowiec zaczęli piec ?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu hej.mielec.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
2 6
taki żarcik to jest - pozdrawiam
0 1
Dziecko, mylisz solary z fotowoltami.
0 0
masz rację, graham najlepszy,
ale dymi na czarno
coś za coś