Zamknij

Catering na wynos - jakie opakowania są najlepsze?

09:24, 12.06.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:25, 12.06.2020

Opakowania cateringowe i do dań na wynos to niezbędnik każdej firmy oferującej dowóz żywności. Nie ma znaczenia, czy prowadzimy restaurację, catering dietetyczny czy codzienny - w każdym przypadku musimy jakoś przewieźć nasze potrawy, i to w taki sposób by nie straciły na jakości. Warto przy tym się dobrze zastanowić co wybierzemy, ponieważ coraz więcej osób zwraca uwagę na to, w jaki sposób otrzymuje swój posiłek, głównie ze względu na kwestie eokologiczne. Jakie pojemniki nadadzą się zatem do tego najlepiej? Jakie są wady i zalety różnych rozwiązań i którym warto poświęcić szczególną uwagę?

1. Wytrzymałe i elastyczne

2. Ekologiczne i zero waste

3. Styropianowe

Wytrzymałe i elastyczne

Jednymi z najpopularniejszych rodzajów opakowań zarówno dla cateringu, jak i dań na wynos z restauracji, są te plastikowe. Wyróżniamy przy tym pojemniki z wieczkiem, jak i takie do zamknięcia poprzez zgrzanie folii. Nie da się ukryć że tego typu pudełka są wytrzymałe, w przypadku zgrzewanych - nie przemakają i nie przeciekają, a do tego są stosunkowo tanie i proste w uzyskaniu. Na rynku znajdziemy również dowolne kształty i rozmiary, co pozwala lepiej dopasować opakowanie do rodzaju potrawy, jaka ma się w nim znaleźć. Dzięki temu produkujemy także mniej odpadów. Przykłady takich opakowań znajdziesz pod adresem: https://www.opakowanianawynos.pl/.

Ekologiczne i zero waste

Ze względu na coraz większą świadomość i rosnące trendy w zakresie bycia proekologicznym i ograniczania ilości produkowanych śmieci, wiele osób decyduje się tylko na te cateringi, które dają możliwość wyboru opakowań innych niż plastikowe czy styropianowe. Z tego względu warto rozważyć wprowadzenie pojemników wpisujących się w pojęcie zero lub minimum waste - dzięki temu możemy zyskać nowych klientów, a także ograniczyć ilość śmieci przy pracy. Opakowania takie są jednak droższe i trudniej dostępne, więc musimy dobrze się zastanowić, w jaki sposób wprowadzić podobną nowość do oferty.

Styropianowe

Pojemniki cateringowe cieszące się sporą popularnością to także te wykonane ze styropianu. Takie opakowania jednorazowe dobrze sprawdzają się przy przewożeniu potraw ciepłych, jednak z drugiej strony mogą przeciekać, więc lepiej nie używać ich do dań z dużą ilością sosu czy zup. Pudełka styropianowe zwykle posiadają własne wieczko lub pokrywkę, jednak nie jest ona tak ściśle dopasowana do rantu pudełka, jak w przypadku wersji plastikowej. Styropian nada się jednak świetnie do transportu żywności suchej i takiej, która musi pozostać gorąca.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%