Opakowania cateringowe i do dań na wynos to niezbędnik każdej firmy oferującej dowóz żywności. Nie ma znaczenia, czy prowadzimy restaurację, catering dietetyczny czy codzienny - w każdym przypadku musimy jakoś przewieźć nasze potrawy, i to w taki sposób by nie straciły na jakości. Warto przy tym się dobrze zastanowić co wybierzemy, ponieważ coraz więcej osób zwraca uwagę na to, w jaki sposób otrzymuje swój posiłek, głównie ze względu na kwestie eokologiczne. Jakie pojemniki nadadzą się zatem do tego najlepiej? Jakie są wady i zalety różnych rozwiązań i którym warto poświęcić szczególną uwagę?
1. Wytrzymałe i elastyczne
2. Ekologiczne i zero waste
3. Styropianowe
Jednymi z najpopularniejszych rodzajów opakowań zarówno dla cateringu, jak i dań na wynos z restauracji, są te plastikowe. Wyróżniamy przy tym pojemniki z wieczkiem, jak i takie do zamknięcia poprzez zgrzanie folii. Nie da się ukryć że tego typu pudełka są wytrzymałe, w przypadku zgrzewanych - nie przemakają i nie przeciekają, a do tego są stosunkowo tanie i proste w uzyskaniu. Na rynku znajdziemy również dowolne kształty i rozmiary, co pozwala lepiej dopasować opakowanie do rodzaju potrawy, jaka ma się w nim znaleźć. Dzięki temu produkujemy także mniej odpadów. Przykłady takich opakowań znajdziesz pod adresem: https://www.opakowanianawynos.pl/.
Ze względu na coraz większą świadomość i rosnące trendy w zakresie bycia proekologicznym i ograniczania ilości produkowanych śmieci, wiele osób decyduje się tylko na te cateringi, które dają możliwość wyboru opakowań innych niż plastikowe czy styropianowe. Z tego względu warto rozważyć wprowadzenie pojemników wpisujących się w pojęcie zero lub minimum waste - dzięki temu możemy zyskać nowych klientów, a także ograniczyć ilość śmieci przy pracy. Opakowania takie są jednak droższe i trudniej dostępne, więc musimy dobrze się zastanowić, w jaki sposób wprowadzić podobną nowość do oferty.
Pojemniki cateringowe cieszące się sporą popularnością to także te wykonane ze styropianu. Takie opakowania jednorazowe dobrze sprawdzają się przy przewożeniu potraw ciepłych, jednak z drugiej strony mogą przeciekać, więc lepiej nie używać ich do dań z dużą ilością sosu czy zup. Pudełka styropianowe zwykle posiadają własne wieczko lub pokrywkę, jednak nie jest ona tak ściśle dopasowana do rantu pudełka, jak w przypadku wersji plastikowej. Styropian nada się jednak świetnie do transportu żywności suchej i takiej, która musi pozostać gorąca.