Zamknij

Makarony bezglutenowe - ogromny wybór zdrowych produktów

21:15, 25.02.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 21:15, 25.02.2020

Czy makaron bez glutenu musi być gorszy od tradycyjnego? Oczywiście, że nie! Obecnie producenci prześcigają się w proponowaniu coraz lepszych i bardziej różnorodnych produktów, dzięki którym osoby na diecie bezglutenowej nie muszą czuć, że cokolwiek tracą.

Makarony bezglutenowe – rodzaje

Produkty bezglutenowe na dobre rozgościły się na półkach sklepowych, jest ich coraz więcej i są coraz lepszej jakości. To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy muszą stosować dietę wykluczającą gluten. Obecnie makarony bezglutenowe znaleźć można nie tylko w ofercie firm specjalizujących się w tego typu produktach, a ich wybór jest naprawdę imponujący. 

Makarony bez glutenu dostępne są w bardzo różnych kształtach – popularne spaghetti, świderki, rurki, ale także muszelki czy wstążki, mogą zostać wykorzystane  we wszystkich daniach, w których użylibyśmy zwykłego makaronu. Najistotniejsze są różnice w składzie, w dobrze zaopatrzonych sklepach będziemy mogli znaleźć produkty z naturalnie bezglutenowych mąk takich jak kukurydziana, gryczana lub ryżowa. Często są one wymieszane w proporcjach, które pozwalają uzyskać optymalny smak i konsystencję. Wiele osób najchętniej kupuje makarony bezglutenowe, które najbardziej przypominają te wytworzone ze zwykłej, jasnej mąki pszennej (najczęściej są one kukurydziano-ryżowe), jednak popularnością cieszą się również ciemne makarony gryczane o dość specyficznym smaku, który świetnie komponuje się z różnego rodzaju sosami i warzywami, a także produkty z brązowego ryżu. Szczególnie doceniane są przez zwolenników zdrowej diety, którzy zwracają dużą uwagę na zawartość składników odżywczych w spożywanych produktach. Coraz chętniej kupowane są również makarony z roślin strączkowych, w związku z tym przybywa ich również na półkach sklepowych. To świetny wybór nie tylko dla osób unikających glutenu, ale także dla każdego, kto chciałby zwiększyć ilość białka w diecie, a ograniczyć udział węglowodanów. Obecnie mamy szansę spróbować m.in. makaronów z groszku, ciecierzycy, soczewicy lub czarnej fasoli.   

Makaron bez glutenu – gdzie go szukać?

W produkty bezglutenowe najlepiej zaopatrywać się w sklepach z bogatą ofertą, gdzie kupimy w jednym miejscu wszystko, co nas interesuje. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na jakość – dobry skład i certyfikat ekologiczny. Szeroki wybór różnego rodzaju makaronów bez glutenu znaleźć można w sklepie ekoaleja.eu, dostępne tam produkty spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%