Zamknij

Wpływ ksylitolu na zdrowie

15:35, 23.10.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:36, 23.10.2019

W dzisiejszych czasach często mówi się o zamiennikach cukru – głównie dlatego, że sporo ludzi nie potrafi kontrolować apetytu na słodkie produkty i szuka czegoś, co pozwoli zmniejszyć ryzyko przybierania na wadze. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów słodzików, nie zawsze dobrze przebadanych i korzystnych dla zdrowa. Zatem warto zadać sobie pytanie, jak rozróżnić ksylitol i cukier? I czy faktycznie mowa o lepszym zamienniku, czy rzeczywiście będziemy zdrowsi?

Co to jest ksylitol?

Najpierw kilka faktów o „cukrze brzozowym”, który jest popularnym rozwiązaniem w Skandynawii. Przyjęło się, że jest niskokaloryczny, wpływa korzystnie na zęby, a do może pomóc w schudnięciu. Faktycznie, spożywany w zalecanych ilościach, wpływa korzystnie na zdrowie, dzięki czemu coraz więcej osób po niego sięga. Ksylitol w przeciwieństwie do sacharozy nie ma odczynu kwaśnego w ustach, a także hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Z tego też powodu, na rynku możemy znaleźć gumy do żucia z ksylitolem.

Alkohol, nie cukier

Ksylitol nie jest cukrem, lecz alkoholem – oczywiście, nie takim jak alkohol etylowy obecny np. w winie lub wódce, i nie ma on takiego drastycznego wpływu na nasze zdrowie. Jednakże, jak na ten moment brakuje odpowiednich badań, by stwierdzić, czy mogą go spożywać kobiety w ciąży, a także podczas laktacji.

Należy jednak zwrócić uwagę, że ksylitol jest toksyczny i niebezpieczny dla psów, dlatego produkty go zawierające powinny znajdować się poza zasięgiem naszych zwierząt domowych. Jeżeli by się zdarzyło, że nasz domownik połknie produkt zawierający ksylitol, wskazana jest konsultacja z weterynarzem.

Czy faktycznie ksylitol mniej tuczy?

Jak wszystkie słodziki, ksylitol powinien być spożywany z umiarem. Zgodnie z zaleceniami większości producentów do 15g/ dziennie. Nadmiar może bowiem poskutkować nieprzyjemnymi efektami ubocznymi, w szczególności zaburzeniami układu pokarmowego, które objawiają się pod postacią biegunki i zaparć.

Ksylitol zawiera o 40% mniej kcal niż cukier, około 2,4kcal na 1g produktu, co dla łasucha i tak nie może nie być żadnym problemem. Wręcz przeciwnie, wiedząc, że je się mniej kaloryczne produkty, spada poczucie konieczności ograniczania się. To w konsekwencji może przyczynić się do tego, że spożywamy więcej słodkich produktów, w których źródłem kalorii jest nie tylko cukier brzozowy.

Gdzie tkwi różnica? Ksylitol a cukier

Różnica między ksylitolem a cukrem odbywa się przede wszystkim na poziomie strukturalnym (alkohol – cukier). Nazywanie ksylitolu cukrem jest jednak pewnym nadużyciem, chociaż nie takim dużym czy oburzającym, po prostu ułatwiającym identyfikację: alkohol kojarzy się raczej wyłącznie z tym etylowym i nie jest to najlepsze marketingowo skojarzenie.

Ksylitol występuje w naszym organizmie naturalnie, ale dla celów konsumpcyjnych uzyskuje się go zazwyczaj za pomocą metod laboratoryjnych. Biały cukier z kolei pozyskiwany jest z buraków cukrowych, które w odpowiednich warunkach zostają zmienione w tę słodką substancję.

Ksylitol, podobnie jak i cukier, szkodzi tylko w nadmiarze. Natomiast w umiarkowanych i rekomendowanych ilościach mogą stanowić element zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety. Jak widać, obie te rzeczy mają swoje wady i zalety, dlatego warto je balansować w naszej diecie i sprawiać, by pojawiała się w niej pewna różnorodność.

Na ten moment nie ma żadnych przeciwskazań do korzystania z ksylitolu i białego cukru jednocześnie, zwłaszcza jeśli towarzyszy nam prawidłowa masa ciała, regularna aktywność fizyczna i także cieszymy się zdrowiem. Ważne jest jednak umiarkowanie i pamiętanie, że podstawę diety powinny stanowić świeże owoce i warzywa, a także woda mineralna. Co więcej, jeśli naszym celem jest schudnięcie to umiarkowanie w spożywaniu cukru lub zamiana go na ksylitol, może pomóc nam osiągnąć cel. Co więcej, warto słodkie dania zawierające cukier lub ksylitol spożywać w pierwszej części dnia, gdy mamy jeszcze czas, aby strawić spożyte kalorie.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%