Zamknij

Metody parzenia kawy - jakie znamy?

15:55, 20.10.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:56, 20.10.2020

Po wyposażeniu się w najlepsze kawy ziarniste przychodzi czas na przystąpienie do najważniejszego, czyli do przygotowania aromatycznego i smacznego naparu. Obecnie mamy wiele możliwości, jeśli chodzi o metody parzenia kawy, dzięki czemu każdy z nas wybierze dla siebie optymalne rozwiązanie. Mogłoby się wydawać, że nie ma to większego znaczenia, ale w praktyce sprawa wygląda zupełnie inaczej. To, w jaki sposób zaparzymy małą czarną, w dużym stopniu wpływa na jej walory smakowe.

Jakie mamy do dyspozycji metody parzenia kawy?

Najlepszym miejscem do kupienia dobrej jakości ziaren jest palarnia kawy, gdzie wypalane są na bieżąco ze świeżych zbiorów, co przekłada się na ich niesamowity smak i aromat. Na próżno byłoby szukać tak wysokiej jakości produktu na sklepowych półkach w popularnych dyskontach spożywczych. Zalegają one w magazynach, a następnie na sklepach przez długi czas, często przez nawet kilkanaście miesięcy, co niestety wpływa negatywnie na ich jakość. Jeśli chcemy rozkoszować się smakiem prawdziwej kawy, warto zacząć kupować ją właśnie w zaufanej palarni. Mając już surowiec, można zastanowić się nad tym, w jaki sposób zaparzyć kawę. Możliwości jest sporo, odkąd na rynku pojawiło się multum urządzeń dla miłośników małej czarnej. Jedni stawiają na tradycyjne parzenie kawy, drudzy cenią sobie używanie kawiarek, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie dnia bez kawy z ekspresu ciśnieniowego.

Ekspresy do kawy nie kosztują mało i nie zawsze jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać drzemiący w nich potencjał. Tym bardziej, jeśli mieszkamy sami i tylko sporadycznie pijemy małą czarną. Nie ma sensu wtedy wydawać pieniędzy na tego typu sprzęt. Jego alternatywą będzie kawiarka, która jest banalnie prosta w obsłudze i pozwala w szybki sposób przygotować aromatyczny napar. Wystarczy zmielić ziarna kawy, po czym wsypać ją do sitka, wyrównać i wlać ciepłą wodę do zbiornika. Kolejnym krokiem będzie postawienie kawiarki na ogniu i poczekać, aż kawa się zaparzy. Jeśli cenimy sobie nowoczesne rozwiązania i chcemy jeszcze bardziej ułatwić sobie życie, warto wybrać kawiarkę elektryczną.

Jak jeszcze można zaparzyć kawę?

Do parzenia kawy można użyć urządzenia przypominającego klepsydrę. Chodzi tutaj o chemex ze szkła hartowanego, który szala na zrobienie kawy delikatnej w smaku, co wiele osób bardzo sobie ceni. Cały proces zaparzania trwa nie więcej niż pięć minut. Pamiętać trzeba o tym, aby używać grubo zmielonych ziaren kawy. Popularna jest także kawa po turecku, która towarzyszy nam już od wieków. Kluczową kwestią będzie użycie najlepszej jakości ziaren, aby można było uzyskać napar ciemny, czysty i słodkawy. Obecnie prym wiedzie kawa z ekspresu kolbowego – ręcznego lub manualnego. Za pomocą tego urządzenia można przygotować nie tylko klasyczną mała czarną, ale szereg innych rodzajów kawy. Mamy jeszcze drip do przelewowego parzenia kawy, za pomocą którego możliwe staje się wydobycie z ziaren kwaskowatego posmaku i niezwykłego aromatu. Przypomina on kształtem dzbanek, samodzielnie podgrzewa wodę i zalewa nią kawę. Używa się także urządzeń takich jak frenchpress czy aeropress.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%