W domu masz małego niejadka, który niczego nie chce jeść lub dzióbie tylko trochę jedzenie, nie kończąc posiłku? Jak się okazuje, dzieci często marudzą przy jedzeniu, szczególnie gdy usłyszą nazwy potraw, które uważają za niesmaczne.
Nawet, jeśli wcześniej ich nie jadły. Co zrobić w takiej sytuacji? Możesz wykorzystać kilka sprawdzonych sposobów, które ułatwia Ci zachęcenie niejadka do zjedzenia ze smakiem przygotowanego przez Ciebie jedzenia.
Mówi się, że „jemy oczami”. To stwierdzenie dotyczy również dzieci. Dlatego przygotowując jedzenie dla nich, zadbaj o odpowiednią oprawę wizualną. Przede wszystkim wybierz odpowiednią dla dziecka zastawę stołową. Może to być np. talerzyk deserowy w ulubionym kolorze dziecka oraz dostosowane do jego wieku sztućce. Pamiętaj tutaj, że kolory mogą pobudzać lub hamować apetyt. Dlatego zwróć uwagę na to, aby talerzyk dla dziecka był w ciepłych kolorach np. żółtym, pomarańczowym czy czerwonym. Może on być w całości w takim kolorze lub mieć jedynie taką obwódkę, tak jak to ma miejsce w talerzykach deserowych oferowanych na stronie: pucharydeserowe.pl/oferta/karafki-dzbanki, gdzie znajdziesz także inne elementy zastawy stołowej, np. dzbanki do serwowania zimnych napojów.
Przygotowując jedzenie dla dziecka, zwróć uwagę, aby były to różnorodne składniki, w wielu kolorach. Im więcej kolorów znajdzie się na talerzu dziecka, tym lepiej. Maluch wtedy na pewno znajdzie coś dla siebie. A kolorowy talerz będzie prezentował się bardzo wiosennie i ciekawie dla dziecka. Pamiętaj też o tym, aby wszystko ładnie ułożyć. Nie dawaj dziecku też zbyt dużych porcji. Najlepiej dla mniejszych dzieci podawać jedzenie na talerzykach deserowych. Więcej na temat wykorzystania talerzyków deserowych na co dzień w kuchni przeczytasz w artykule: Talerzyki deserowe nie tylko na ciasto – sprawdź, jak można je wykorzystać.
Zadbaj też o ciekawą dekorację talerzyka. Co istotne, sama potrawa może mieć dekoracyjny, zachęcający do jedzenia wygląd. Zrezygnuj z „nudnych” kanapek – zamień je w pociąg z różnymi wagonami. Ugotowane na twardo i przekrojone jajka mogą zmienić się w myszki lub jeżyki mieszkające na liściu sałaty, a parówki cudownie przemienić się w wesołą dżdżownicę lub serduszko.