Zamknij

Zmywarka gastronomiczna - czym się różni od domowej

15:54, 24.09.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:54, 24.09.2019

Zmywarka to zdecydowanie jeden z najlepszych wynalazków i potwierdzić to może zarówno każda matka, jak i właściciel restauracji czy kucharz. W gastronomii należy ona do podstawowego wyposażenia kuchni. Wydawać by się mogło, że skoro przeznaczenie zmywarki jest jedno, to w gastronomii sprawdzi się i zmywarka gastronomiczna, i ta domowa – otóż nie! Poznaj różnice i przekonaj się, że zmywarka gastronomiczna to dużo lepszy wybór.

Wybierz typ zmywarki do Twojego lokalu

Zmywarki gastronomiczne dzielą się na te do naczyń, przystosowane do mycia szkła - cechują się niewielkimi gabarytami i równie niewielkim wkładem – co oznacza, że możemy w nich myć niewielkie naczynia, o wysokości pomiędzy 19 – 29cm, a także te dużo większe, do garnków i przyrządów kuchennych. Wszystkie te rodzaje znaleźć można na stronie: https://agusto.pl/510-zmywarki-gastronomiczne oferującej szeroką gamę dobrej jakości urządzeń do zarówno mniejszych, jak i większych lokali gastronomicznych. Zmywarka to sprzęt, bez którego nie obejdzie się ani bar, ani restauracja, tak więc na jej zakupie nie należy oszczędzać - ma służyć przez wiele lat, kilka lub kilkanaście razy dziennie.

Przepisy HACCP – czym musi się charakteryzować zmywarka gastronomiczna?

Sprzęty używane w lokalach gastronomicznych określone są ściśle przez przepisy HACCP i według nich, zmywarka musi posiadać funkcję wyparzania naczyń. Dlatego też domowa zmywarka nie sprawdzi się w barze czy restauracji – osiąga ona zazwyczaj temperaturę 60-70 stopni, a w gastronomii wymogiem jest 80-90 stopni Celsjusza. Ta różnica spowodowana jest większym przepływem ludzi, czyli również bakterii i wirusów. Zmywarki-wyparzarki, dzięki kilku etapom mycia, płukania oraz wyparzania naczyń w wysokiej temperaturze są w stanie zapewnić najwyższy możliwy do uzyskania poziom higieny, precyzyjnie pozbywają się zanieczyszczeń i gwarantują bezpieczeństwo przed wszelkimi chorobami.

Domowy sprzęt nie poradzi sobie w gastronomii?

Ponadto zmywarka gastronomiczna to sprzęt o wiele bardziej wydajny niż ten domowy. Jest ona przystosowana do ciągłej pracy. W domu zmywarkę włączamy raz na dwa lub trzy dni, częściej jedynie, gdy organizujemy jakieś spotkanie czy imprezę. Natomiast w restauracji zmywarka cały czas pracuje na wysokich obrotach. Ta domowa uległaby wyeksploatowaniu. Poza tym cykl zmywania w zmywarce gastronomicznej trwa 2-3 minuty, a nie, jak w przypadku sprzętu domowego 30 minut do 2 godzin.

W związku z tym zakup takiego sprzętu to ogromna oszczędność wody, czasu, ale także środków czyszczących. W przeciwieństwie do zmywarek domowych te gastronomiczne umożliwiają również wlanie specjalistycznego płynu przemysłowego do dezynfekcji naczyń.

Jak widać, różnic jest wiele. Klarowne jest też, że zmywarka gastronomiczna to obowiązkowy punkt na liście zakupów wyposażenia nowego lokalu i nie zastąpimy jej tańszą, domową.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%