Zamknij
REKLAMA

Dieta i suplementacja wspomagająca odporność - porady dietetyka Projekt Zdrowie

18:01, 21.03.2020 | Materiał partnera

Prawidłowa dieta, bogata we wszystkie składniki pokarmowe (mikro i makroskładniki, witaminy oraz błonnik pokarmowy), a także inne substancje ważne z punktu widzenia pracy przewodu pokarmowego, jak prebiotyki oraz probiotyki są podstawą w postępowaniu przy niskiej odporności.

W postępowaniu dietetycznym mającym na celu wzmocnienie działania układu immunologicznego ważne jest także:

- prawidłowe nawodnienie organizmu (zalecane jest picie wody mineralnej w ilości minimum 1,5 litra dziennie)

- odpowiednia podaż błonnika pokarmowego. Błonnik usprawnia ruchy perystaltyczne i przesuwanie się treści pokarmowej, co z kolei zapewnia odpowiednie trawienie i wchłanianie pokarmów. Posiłki o niskiej zawartości włókna pokarmowego (błonnika) zalegają w dalszych częściach jelit powodując wydzielanie się gazów, wzdęcia i zaparcia. Ma to także wpływ na ogólne tempo metabolizmu

- ograniczenie lub wyeliminowanie substancji zwiększających stan zapalny (produkty wysoko przetworzone, cukier, tłuszcze nasycone, sztuczne dodatki do żywności oraz substancje konserwujące, tłuszcze trans)

- unikanie czynników osłabiających naturalną florę bakteryjną jelit (długotrwała antybiotykoterapia, alkohol, produkty wysoko przetworzone). Jeśli w leczeniu infekcji konieczne jest stosowanie antybiotyków należy przyjmować jednocześnie dobrej jakości probiotyki. Aby wzmocnić oraz odbudować florę bakteryjną w jelitach, probiotykoterapię należy utrzymać od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy po zakończeniu leczenia. Badania pokazują, że stosowanie probiotyków zmniejsza ryzyko infekcji o 48% (wg przeglądu Cochrane), a jeśli zachorujemy to będziemy chorować o 2 dni krócej. Nie wiadomo na dzień dzisiejszy, który szczep jest najlepszy, rekomendowane rodzaje to Lactobacillus lub Bifidobacterium. Pamiętajmy, że probiotyki muszą mieć czas na zasiedlenie jelit więc warto stosować suplementację probiotykami dłuższy czas.

- odpowiednia ilość snu (jeśli tylko jest to możliwe zalecana ilość snu to 7-8 godzin)

- unikanie stresów. Długotrwały stres osłabia nie tylko nasz układ nerwowy ale ma także negatywny wpływ na odpowiedz układu odpornościowego. Każdego dnia powinniśmy zadbać o czas relaksu i regeneracji.

- zadbanie o odpowiednią ilość ruchu. Siedzący tryb życia oraz spędzanie większości czasu w zamkniętych pomieszczeniach nie sprzyja wzmacnianiu układu odpornościowego. W miarę możliwości zaleca się spacery min. 30 min dziennie oraz inne formy aktywności fizycznej.

- witamina D - dbając o jej odpowiednie stężenie (30-50 ng/ml) minimalizujemy ryzyko infekcji, suplementacja dawką 1600 Ul/dzień zmniejsza ryzyko infekcji o 36%. Niestety 90% Europejczyków ma niedobór witaminy D.

PRODUKTY SZCZEGÓLNIE ZALECANE

Poniżej znajdą Państwo produkty zawierające kluczowe z perspektywy prawidłowego działania układu immunologicznego składniki pokarmowe (m.in. witamina A, E, C, kwasy omega-3, probiotyki oraz prebiotyki, antyoksydanty i błonnik pokarmowy)

WARZYWA warzywa cebulowe (czosnek, cebula), warzywa kapustne (brokuły, kapusta czerwona), psiankowate (czerwona papryka, pomidor), korzeniowe (burak, marchew), dynia, szpinak, jarmuż oraz kiszonki (kiszona kapusta, ogórki)
OWOCE truskawki, porzeczka, maliny, jeżyny, aronia, borówki, żurawina, bez czarny, dzika róża, brzoskwinie, morele, winogrona
PRODUKTY MLECZNE produkty fermentowane, zawierające żywe kultury bakterii – jogurt, kefir, maślanka, mleko acidofilne
OLEJE olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy
RYBY tłuste ryby morskie (np. łosoś)
PRZYPRAWY imbir, czosnek, kurkuma, chili, cynamon
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE kasza gryczana, jaglana, pełnoziarniste pieczywo
ORZECHY orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, brazylijskie

Poniżej przepis na mój niezawodony przepis na shot odpornościowy:
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 cm kawałek świeżej kurkumy lub ¼ łyżeczki mielonej
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 150 ml wody

Imbir i kurkumę (uwaga barwi skórę) obrać i pokroić w kostkę lub w plastry, gotować przez 10 min na małym ogniu, przecedzić powstały płyn i wystudzić. Do płynu imbirowego dodać sok z cytryny i miód. Wypić co dzień rano na czczo. Jeśli kurkuma jest mielona nie gotować jej razem z imbirem.

W przypadku dodatkowych pytań odnośnie budowania odporności zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu 790 337 773.

Agata Anuszewska - dietetyk Projekt Zdrowie Mielec

(Materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
© hej.mielec.pl | Prawa zastrzeżone