Co to za herbata i dlaczego jest tak zdrowa?
Jej historia sięga XII wieku, kiedy to zaczęto wykorzystywać ją do tradycyjnego japońskiego ceremoniału picia herbaty. Odkryto również, że jej regularne picie dostarcza bardzo dużo energii i mocno pobudza. Ta wiedza była przydatna mnichom do ich wielogodzinnych medytacji.
Wszystko zaczyna się w ostatniej fazie wzrostu - na jakieś dwa tygodnie przed zbiorami. Wtedy to przykrywa się herbaciane krzewy bambusowymi matami, aby ograniczyć ekspozycję na światło. Dzięki temu zabiegowi liście nabierają charakterystycznego koloru i właściwości. Wzrasta w nich także wielokrotnie ilość chlorofilu.
Następnie liście są zbierane i suszone, a raczej parowane, aby zachować w nich wszelkie właściwości odżywcze. Wysuszone liście poddaje się wielogodzinnemu procesowi selekcji. Wtedy to usuwa się łodyżki, a nawet nerwy. Uzyskane listki tzw. tencha są surowcem, z którego podczas procesu ucierania uzyskuje się matchę. Proces ucierania również jest długi. Dwa kamienne żarna ucierają listki na miazgę o konsystencji pudru.
Dzięki temu,Wiemy już co to za herbata, jak się ją pozyskuje, a teraz kilka zdań o jej właściwościach odżywczych, ponieważ ma ich bardzo wiele. że herbaciane liście są na dwa tygodnie przed zbiorem zacieniane naturalnie, wytwarza się w nich mnóstwo aminokwasów, witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Przez to, że listki są sproszkowane i całkowicie rozpuszczają się w wodzie, nic się nie marnuje - pijemy wszystko z całym dobrodziejstwem. Jedna filiżanka matchy ma tyle właściwości odżywczych co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.
Dzięki zawartości L - teaniny matcha korzystnie wpływa na samopoczucie, podnosi naszą odporność i dodaje energii na około 6 godzin - dlatego niektórzy nazywają ją zdrowszym odpowiednikiem kawowego espresso.
Co ciekawe, po wypiciu matchy nie mamy tzw. reakcji przedawkowania kofeiny, czyli nie jesteśmy nadmiernie pobudzeni. Dzieje się tak dlatego, iż kofeina w niej zawarta uwalnia się powoli i stopniowo. Matcha uznawana jest za doskonały suplement diety nie powodująca żadnych skutków ubocznych, czterokrotnie szybciej spala tłuszcz - dlatego doskonale wspomaga proces odchudzania. Oczyszcza nasz organizm z zalegających toksyn, obniża poziom złego cholesterolu a podnosi poziom tego dobrego.
Odpowiedź na ostatnie już pytanie - jak ją parzyć?
Jak każdą herbatę zieloną. Do naczynia wsypujemy 3 gramy matchy i zalewamy 200 ml wody o temperaturze 70 st C. mieszamy, czekamy 5 minut i pijemy. Oczywiście można wcześniej podgrzać naczynie, w którym będziemy pić a matche przesiać przez małe sitko, aby ją napowietrzyć i rozbić ewentualne grudki.
Ważne jest również jej przechowywanie - chłodne, zacienione miejsce i najlepiej szczelny nieprzepuszczający światła pojemnik, aby kolor się nie utleniał a herbata nie straciła swoich cennych właściwości odżywczych.
Czy jeszcze kogoś z Was trzeba przekonywać do jej picia? Lub chociaż spróbowania?
W Mielcu matche można kupić np. w sklepie Kawa czy Herbata Grzegorza Sieronia.
Grzegorz Sieroń
Pan Kawa Mielec
Zobacz więcej na:
https://www.facebook.com/kawaczyherbatasklep/
[ZT]59123[/ZT]