Zamknij

Jaką dietę powinny stosować osoby cierpiące na insulinooporność?

15:57, 08.08.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 15:58, 08.08.2019

Oporność na insulinę zwiększa ryzyko stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Zdiagnozowanie insulinooporności potraktuj jako ostrzeżenie. Możesz zapobiegać cukrzycy, prowadząc zdrowy styl życia. Pamiętaj o aktywności fizycznej i zrównoważonej diecie.

Wskazówki dietetyczne

Ogólnie rzecz biorąc, należy wybierać całe, nieprzetworzone produkty spożywcze. Unikaj natomiast produktów przetworzonych. Obejmują m.in. białe pieczywo, makarony, ryż i napoje gazowane. Organizm bardzo szybko je trawi. Podnoszą poziom cukru we krwi. Pod ich wpływem trzustka produkuje insulinę hormonalną.

Jeśli cierpisz na insulinooporność, unikaj też tłuszczów nasyconych. Zamiast nich wybierz zdrowe, nienasycone tłuszcze. Przestrzegając dobrze zbilansowanej diety bogatej w błonnik, możesz spowolnić proces trawienia i odciążyć trzustkę.

Warzywa

Są mało kaloryczne i bogate w błonnik. Dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby kontrolujące poziom cukru we krwi. Najlepsze będą świeże lub mrożone warzywa o niskiej zawartości sodu. Warto włączyć do diety pomidory, szpinak, paprykę, jarmuż, brokuły, kalafior i brukselkę. Soki warzywne mogą wydawać się zdrowe, ale zazwyczaj nie są tak sycące i pełne błonnika jak warzywa.

Owoce

W rozsądnych ilościach możesz też jeść owoce. Zwróć uwagę na takie, które zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Najlepsze będą świeże lub mrożone. Wtedy mają skórkę bogatą w błonnik. Możesz wybrać jabłka, jagody, banany, winogrona, śliwki i brzoskwinie. Unikaj natomiast soków owocowych, które mogą podnieść poziom cukru tak szybko, jak zwykłe, słodkie napoje gazowane.

Produkty mleczne

Produkty mleczne są bogate w wapń. Dzięki niemu będziesz miał zdrowe, mocne zęby i kości. Wybierając mleko i jogurty, koniecznie zwróć uwagę na zawartość tłuszczu. Najlepsze będą produkty beztłuszczowe lub niskotłuszczowe. Omijaj szerokim łukiem pełne mleko i pełnotłuste jogurty. Jeśli nie tolerujesz laktozy, spróbuj niesłodzonego mleka ryżowego, migdałowego lub sojowego.

Produkty pełnoziarniste

Bogate w witaminy, błonnik i minerały produkty pełnoziarniste są polecane osobom z opornością na insulinę. Niektórzy eksperci uważają, że unikanie węglowodanów pomaga zapobiegać cukrzycy. Jednak zdrowe, całe, nieprzetworzone źródła węglowodanów są w rzeczywistości dobrym źródłem energii dla organizmu. Sprawdzaj na etykiecie listę składników.

Profesjonalny internetowy sklep ze zdrową żywnością DelikatesyZdrowo.pl oferuje m.in. ryże, płatki, musli, mąki i otręby, kasze, kaszki, nasiona i ziarna. Osoby z insulinoopornością mogą śmiało sięgnąć po komosę ryżową, grykę, proso, brązowy ryż i bulgur. 

Fasola i rośliny strączkowe

Fasola jest doskonałym źródłem błonnika. To oznacza, że powoli podwyższa poziom cukru we krwi. Ta ważna zaleta dla osób z insulinoopornością. Zwróć uwagę przede wszystkim na pinto, lima i czarną fasolę. Jeśli masz mało czasu na gotowanie, możesz wybrać fasolę w puszkach. Pamiętaj, by dokładnie ją opłukać. Może bowiem zawierać dużo sodu.

Ryby

Zwróć uwagę na gatunki ryb, które zawierają dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmniejszają ryzyko chorób serca, na które narażone są osoby chore na cukrzycę. Zwróć szczególną uwagę na łososia, makrelę, śledzie, sardynki i pstrągi tęczowe.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%