Zamknij

Rzepak - Co warto o nim wiedzieć?

14:44, 27.05.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:45, 27.05.2019

Rzepak w Polsce uprawiany jest w formie ozimej. Pozwala to osiągnąć znacznie wyższy plon niż w przypadku formy jarej. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Rzepak potrzebuje ok. 75 - 80 dni ciepłych jesienią (z temperaturą powyżej 5°C), aby dobrze przygotować się do zimy. Największymi producentami na świecie są: Kanada oraz Chiny.

Charakterystyka rzepaku

Łodyga rzepaku osiąga wysokość ok. 1 - 1,5 m. Jest rozgałęziona. Roślina ma głęboki korzeń palowy, a także liczne, lecz mało rozwinięte korzenie boczne. Rzepak charakteryzuje się żółtymi 4-płatkowymi kwiatami. Długość płatków może wynosić ok. 0,9 - 1,8 cm. Pojedyncze kwiaty zebrane są w liczniejsze grono. Roślina ma liście sinozielone, które pokryte są woskiem. Dolne liście są duże, powycinane, górne zaś mniejsze, bez wycięć. Łuszczyna rzepaku zawiera dużo nasion. W przypadku odmiany ozimej nasiona zawierają ok. 45 - 47% tłuszczu.

Przeczytaj więcej na: Skuteczne insektycydy na szkodniki

Rzepak wykorzystywany jest do:

  • produkcji oleju jadalnego, margaryny oraz innych tłuszczy kuchennych,
  • produkcji pokostu,
  • produkcji biodiesla, czyli paliwa do napędów silników wysokoprężnych,
  • rzepak to także roślina pastewna - śruta poeksploatacyjna to bogata w białko pasza dla zwierząt,
  • to również roślina miododajna - duże powierzchnie upraw sprzyjają produkcji miodu rzepakowego,
  • słoma rzepakowa, które nie nadaje się na paszę dla zwierząt, może być wykorzystywana jako opał lub do produkcji płyt pilśniowych.

Olej rzepakowy ma kolor ciemnożółty. Po procesie rafinacji nabiera koloru jasnożółtego. To bogate źródło kwasu linolowego i oleinowego. Współcześnie uprawiane odmiany nie zawierają kwasu erukowego (lub zawierają w śladowych ilościach).

Wśród największych światowych producentów rzepaku wyróżnia się:

  • Kanadę,
  • Chiny,
  • Indie,
  • Francję,
  • Niemcy,
  • Australię,
  • Wielką Brytanię,
  • Polskę,
  • Ukrainę,
  • Czechy.

Zabiegi ochronne 

Zabiegi ochronne rzepaku powinny zostać przeprowadzone przed lub tuż po siewie. W walce z chwastami jednoliściennymi i dwuliściennymi pomocne są herbicydy. O występowaniu i rozwoju chorób grzybowych decydują między innymi warunki pogodowe. Mogą one spowodować nawet kilkunastoprocentowe straty plonu.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%